Ministrul Cuc despre Tarom: Închirierea celor două Boeing 737-800 e la preţul pieţei. Vom închide 2017 fără pierderi

Primul avion 737-800 NG din cele două închiriate de Tarom a ajuns miercuri la Bucureşti. Nici ministrul Transporturilor, nici directorul general al Tarom nu au făcut publică valoarea chiriei pe care compania o va plăti. 
Andrada Ghira - mie, 24 mai 2017, 11:54
Ministrul Cuc despre Tarom: Închirierea celor două Boeing 737-800 e la preţul pieţei. Vom închide 2017 fără pierderi

Cele noi două avioane vor lua locul modelelor Airbus A310, scoase din flota Tarom la sfârşitul anului trecut.  

„Avioanele au fost închiriate o perioadă de 10 ani şi vă asigur că au fost luate la preţul pieţei”, este răspunsul ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, la întreabarea cât costă închirierea avioanelor, prezent la evenimentul Tarom. 

Întrebat dacă Tarom plăteşte 375.000 de dolari lunar pentru închirierea avioanelor, Cuc spune că „preţul este confidenţial”. 

Nici directorul general al Tarom nu a fost mai generos în informaţii şi spune că „aceste preţuri sunt mondiale” şi „dacă pentru alte companii merită, de ce nu ar merita şi pentru Tarom?„, fără să confirme dacă operatorul plăteşte 45 de milioane de euro în cei zece ani de leasing. 

„Nu confirm aceasta cifră. Mi-ar face plăcere să vă dovedesc şi va veni vremea cand vă vom dovedi că aceste preţuri sunt preţurile pieţei, cu nimic mai mult decât altele”, a declarat în cadrul evenimentului, Eugen Davidoiu, directorul general al Tarom. 

Despre faptul că a fost ales modelul 737-800, Davidoiu spune că acesta trebuiau să facă parte din flota operatorului low-cost Pegasus Airlines şi că „s-a întâmplat să fie Boeing”. 

„Acestea au fost singurele avioane noi care au existat în luna martie undeva în această lume”, spune şeful Tarom. Despre ce va face compania cu avioanele noi după expirarea perioadei de închiriere, Davidoiu spune că această decizie va fi luată de conducerea de atunci a Tarom. 

Fără pierderi în 2017 

2016 a fost pentru Tarom nouălea an de pierderi. Nici unul dintre oficialii prezenţi la evenimentul de primire a noului avion nu au dorit să facă publice aceste date, şi spun că în prezent se lucrează la bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an. 

Noile avioane Tarom vin să crească numărul de locuri disponibile, asta după ce a retras din flotă avioanele A310 şi a renunţat la mai multe rute internaţionale din Iaşi, chiar în primăvara acestui an. 

„Mi-aş dori şi eu ca Tarom să fie pe break even (nr. – nu există castiguri, dar nici pierderi) în 2017, iar aceste două capacităţi fac sens acestei afirmaţii, pentru că nu puteam altfel. 2016 s-a încheiat pe pierdere. Situaţiile financiare nu au fost încă finalizate”, mai spune Davidoiu. 

În 2015, Tarom a înregistrat pierderi de 27,4 milioane de lei şi a avut o cifră de afaceri de 1,13 miliarde de lei.

Flota companiei Tarom este compusa din patru Boeing 737-300, patru Boeing 737-700, patru Airbus A318-111, şapte ATR 42-500 şi două ATR 72-500. Cu cele două noi avioane, Tarom va avea o flotă de 23 de aeronave.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...