Ministrul Culturii: A fost semnat un protocol de vânzare a 69 de loturi din licitaţia „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat sâmbătă că a fost semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc / Biblioteca Aman Craiova a 69 de loturi din licitaţia "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori", cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran şi Nae Ionescu din cadrul licitaţiei.
Economica.net - sâm, 14 dec. 2019, 10:54
Ministrul Culturii: A fost semnat un protocol de vânzare a 69 de loturi din licitaţia

„Am reuşit în cursul zilei de ieri să aducem, din nou, la masa negocierilor, Casa de licitaţie Historic şi Statul Român reprezentat prin Ministerul Culturii şi prin viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc ce se va înfiinţa la Craiova. Putem să anunţăm că a fost semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc / Biblioteca Aman Craiova a 69 de loturi din licitaţia „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”, cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran şi Nae Ionescu din cadrul licitaţiei”, a scris Gheorghiu pe Facebook.

Pentru toate loturile se păstrează dreptul de prioritate la cumpărare exercitat de Arhivele Naţionale până la finalizarea procedurilor de vânzare.

Ministrul Gheorghiu îşi exprimă speranţa ca, dată fiind exercitarea unei acţiuni în instanţă de către moştenitorul lui Mircea Eliade, Sorin Alexandrescu, care împiedică momentan posibilitatea statului de a intra în posesia a peste 20 de loturi din fondul Eliade, să se găsească o soluţie legală rapidă astfel încât întreg fondul licitaţiei să poată intra patrimoniul public al Statului Român.

„Am fost înştiinţaţi pe seară de către Casa de Licitaţie de exercitarea unei acţiuni în instanţă de către moştenitorul lui Mircea Eliade, criticul, istoricul şi teoreticianul literar român Sorin Alexandrescu, acţiune care în acest moment împiedică posibilitatea statului de a intra în posesia a peste 20 de loturi din fondul Eliade. Îi mulţumim d-lui Sorin Alexandrescu pentru implicare şi pentru acţiunea rapidă care nu a permis vânzarea manuscriselor şi sperăm că se va găsi o soluţie legală rapidă astfel încât întreg fondul licitaţiei să poată intra în posesia şi patrimoniul public al Statului Român”, a mai scris ministrul Culturii.

Ministerul Culturii anunţa joi că a cerut Casei Historic să oprească licitaţia manuscriselor lui Mircea Eliade şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanţii achiziţii din fondul Handoca. Ulterior, ministerul a solicitat Arhivelor Naţionale să exercite dreptul de preempţiune în cazul scoaterii la vânzare prin licitaţie publică, în data de 16 decembrie, de către Casa de Licitaţie Historic a bunurilor culturale mobile cu valoare istorico-documentară – loturile 001 – 101 – prezentate în spaţiul public în catalogul Licitaţiei În jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga” – „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”.

Potrivit Casei de Licitaţie Historic, numeroase artefacte, precum manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicaţii olografe, documente personale fac parte dintre loturile din licitaţia „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”, cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran şi Nae Ionescu. Licitaţia cuprinde numeroase scrisori trimise pe de o parte, de Eliade, aflat la studii în India, familiei, iar pe de alta, scrisori primite de Eliade din partea membrilor familiei şi din partea prietenilor săi, precum Cioran, Alice Voinescu, Sorana Ţopa, Şerban Cioculescu, Perpessicius şi mulţi alţii. La acestea se adaugă volume din proza sa, cu dedicaţii olografe.

Personalitatea lui Emil Cioran este şi ea reprezentată atât de volume cu dedicaţii olografe din ediţii princeps, cât şi de corespondenţă.

În cazul poetului, filosofului şi profesorului universitar Lucian Blaga, cel de al treilea erou al licitaţiei, atrage atenţia în mod deosebit corespondenţa sa cu medicul stomatolog Elena Daniello, iubirea sa de maturitate. Criticii literari au consacrat articole despre această iubire, publicate mai ales după 1990, iar acum corespondenţa respectivă iese la lumină în piesele sale constitutive. Scrisorile sunt toate olografe, scrise de Lucian Blaga însuţi, şi trimise fie direct Elenei Daniello, fie unei prietene a acesteia, Viorica Marta, care i le remitea.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...