Ministrul de externe al Germaniei, îngrijorat că Ucraina va rupe UE

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a exprimat temeri în legătură cu o posibilă sciziune în cadrul Uniunii Europene (UE) în contextul situaţiei din Ucraina, relatează miercuri agenţia de presă Interfax-Ukraina.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 08:27
Ministrul de externe al Germaniei, îngrijorat că Ucraina va rupe UE

‘Pe fondul a ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina, cel mai mare risc pentru noi este o posibilă divizare a Europei’, a declarat şeful diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Tallin (capitala Estoniei), după o întâlnire cu miniştrii de externe din cele trei ţări baltice.

‘Tot ceea ce Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi UE au întreprins împreună în ultimul timp arată că Europa este departe de un acord politic’, a afirmat Steinmeier, evocând negocierile eşuate cu privire la gazele livrate Ucrainei şi avionul ucrainean de transport militar doborât la sfârşitul săptămânii trecute în estul ţării.

În aceeaşi declaraţie de presă, şeful diplomaţiei germane a subliniat necesitatea ca eforturi internaţionale să determine Rusia să-şi schimbe ‘acţiunile’ în Ucraina.

În opinia sa, nu ar trebui de asemenea ignorate ‘încălcările de spaţiu aerian al ţărilor baltice de către avioane de vânătoare ruseşti’, care s-au multiplicat în ultimul timp.

Ministrul german de externe a mai spus că europenii sunt solidari cu ţările baltice: ‘Problemele voastre sunt şi problemele noastre’.

Şeful diplomaţiei germane şi-a exprimat totodată temerea că eşecul negocierilor cu privire la gaze va influenţa statele membre ale UE, deoarece acestea vor trebui să-şi folosească parţial rezervele de combustibil.

‘Eşecul negocierilor afectează în mod direct Europa. Sperăm că Rusia va manifesta deschidere faţă de (noi) negocieri, despre care a şi vorbit comisarul european pentru energie Günther Oettinger’, a afirmat ministrul german.

El a lansat un apel la solidaritate către ţările UE, care, în opinia sa, ar trebui să elaboreze o poziţie comună, în contextul a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Comisia Europeană (CE) a propus noi negocieri trilaterale Ucraina-Rusia-UE cu privire la gaze până la mijlocul lunii iulie, după cum a declarat marţi comisarul european al energiei, citat de ITAR-TASS.

‘Comisia Europeană speră să găsească o soluţie la problema gazelor în decursul verii, când mai sunt suficiente gaze în depozite, iar cererea este scăzută’, a spus Oettinger, în contextul în care monopolul rus de gaze Gazprom a suspendat luni livrările de gaze către Ucraina, instituind, la expirarea unui ultimatum, un sistem de plată în avans.

Luni, ora 6.00 GMT, a expirat termenul limită dat de Moscova Kievului pentru rambursarea datoriei în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari, iar cele două părţi au adresat plângeri una împotriva alteia la Curtea Internaţională de Arbitraj din Stockholm.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...