Ministrul de externe român, îngrijorat de bombardamentele din Ucraina, aminteşte de istoria înfiinţării funcţiei sale

"Încălcarea continuă a Protocolului de la Minsk trebuie să înceteze", a afirmat Aurescu, într-un mesaj postat pe Twitter, potrivit AGERPRES.  Acordul de la Minsk a instituit un armistiţiu greu de respectat de cele două părţi, Armata ucraineană şi miliţiile proruse din estul ţării. Pe de altă parte, demnitarul român a aminitit că Secţia Afacerilor Străine, înfiinţată în baza unui decret din 6 martie 1859, a reprezentat nucleul a ceea ce, începând din 1862, avea să devină instituţia Ministerului Afacerilor Externe al României.
Economica.net - sâm, 24 ian. 2015, 12:54
Ministrul de externe român, îngrijorat de bombardamentele din Ucraina, aminteşte de istoria înfiinţării funcţiei sale

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a declarat, sâmbătă, „profund îngrijorat” de bombardamentele din oraşul ucrainean Mariupol şi de pierderile de vieţi omeneşti din rândul populaţiei civile.

„Încălcarea continuă a Protocolului de la Minsk trebuie să înceteze”, a afirmat Aurescu, într-un mesaj postat pe Twitter.

Cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, într-un atac cu rachete Grad asupra unui cartier din portul strategic Mariupol, oraş important din estul separatist prorus, au anunţat armata ucraineană şi comandantul poliţiei regionale, relatează AFP.

„Rebelii au tras cu lansatoare de rachete Grad în zona de periferie din estul Mariupol (…)”, a anunţat armata ucraineană, potrivit unui comunicat. Primăria din Mariupol a indicat de asemenea că o piaţă a fost lovită de aceste tiruri

Unirea

Pe de altă parte, „Unirea Principatelor Române, un moment de referinţă în istoria românilor, trebuie să ne reamintească şi astăzi de valorile fundamentale ale devenirii României, inclusiv din perspectiva activităţii diplomatice”, a declarat, sâmbătă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, Aurescu precizează că politica externă a României trebuie să fie întotdeauna una de consens naţional, în strânsă legătură cu obiectivele urmărite pe plan intern, potenţându-le şi punându-le în valoare.

„Acest principiu este cu atât mai necesar în contextul geopolitic actual şi al perioadei de criză pe care o traversează zona din vecinătatea noastră estică şi nu numai”, susţine şeful diplomaţiei.

 El arată că Unirea Principatelor din 1859 reprezintă un eveniment care simbolizează solidaritatea românilor şi efortul mai multor generaţii care au urmărit şi acţionat eficient pentru îndeplinirea idealului naţional.

„Totodată, reprezintă începutul instituţional al modernizării României şi a instituţiilor sale. Reforma statului a contribuit în mod natural la modernizarea societăţii în ansamblul său, pe parcursul deceniilor următoare”, adaugă Aurescu.

Pe de altă parte ministrul a amintit că în 2019, când se vor împlini 160 de ani de la Unirea Principatelor, România va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, moment apreciat de acesta drept „o continuare simbolică a drumului început în 1859”.

Ministrul Afacerilor Externe s-a referit la aniversarea actului de la 1859 şi prin prisma începuturilor diplomaţiei româneşti moderne.

„Aniversarea actului Unirii de la 1859 are şi o semnificaţie aparte pentru Ministerul Afacerilor Externe, reprezentând încă un prilej de rememorare şi preţuire faţă de activitatea depusă în slujba naţiunii române de către Secţia Afacerilor Străine din cadrul Secretariatului de Stat, înfiinţată în baza unui decret din 6 martie 1859. Această Secţie a reprezentat nucleul a ceea ce, începând din 1862, va deveni instituţia Ministerului Afacerilor Externe. Iată, deci, că în 2015 putem să vorbim deja de 153 de ani de diplomaţie română modernă”, conchide Bogdan Aurescu

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...