1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Ministrul de Finanţe: Turcia va înregistra creştere economică în 2019

Economia Turciei va înregistra o creştere pozitivă anul acesta, iar datele din iulie ar putea indica un excedent record de cont curent, a anunţat ministrul de Finanţe Berat Albayrak, transmite Reuters.

14 sep, 2019 | Agerpres

În trimestrul doi, PIB-ul Turciei s-a contractat cu 1,5% în perioada aprilie - iunie 2019, mai puţin decât se estima, fiind al treilea trimestru de declin consecutiv. Analiştii intervievaţi luna trecută de Reuters estimau o creştere zero în 2019.

Vorbind la un eveniment organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) la Istanbul, Albayrak a explicat că datele arată că reechilibrarea economiei este aproape de nivelul dorit, iar rata inflaţiei va scădea sub 10%.

"Datele preliminare din septembrie arată clar că vom înregistra o rată a inflaţiei sub 10%, iar economia va depăşi ţintele Guvernului în 2019", a adăugat oficialul turc.

Autorităţile de la Ankara se aşteaptă ca PIB-ul Turciei să înregistreze o creştere de 2,3% în acest an şi de 3,5% anul viitor.

De asemenea, a declarat Albayrak, datele privind contul curent în iulie, care urmează să fie publicate vineri, ar putea arăta un excedent record. În iunie, Turcia a înregistrat excedent de cont curent, pentru prima dată în ultimii 17 ani. Conform analiştilor, datele pentru iulie ar putea indica un excedent de 1,24 miliarde de dolari.

Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 36% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.

Cea mai mare economie din Orientul Mijlociu a înregistrat în 2018 un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a estimat recent că economia Turciei ar urma să se contracte cu 1% în 2019, înainte de a se redresa gradual anul viitor, la 2,5%.

"Deprecierea lirei şi ratele ridicate ale dobânzilor vor continua să afecteze consumul şi investiţiile, deşi exporturile ar putea avea o contribuţie semnificativă la avansul PIB-ului", se arată în raportul BERD.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO