Ministrul de interne, Lucian Bode: Protestul de la metrou, chiar spontan, este ilegal în starea de alertă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consideră că protestul de la metrou, chiar dacă este spontan, este ilegal în condiţiile stării de alertă şi a precizat că a cerut efectivelor MAI să aplice legea, subliniind totodată că nu poate fi acceptat ca "cineva să îşi bată joc de sute de mii de români".
AGERPRES - vin, 26 mart. 2021, 12:46
Ministrul de interne, Lucian Bode: Protestul de la metrou, chiar spontan, este ilegal în starea de alertă

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, despre măsurile pe care le pot lua structurile MAI în contextul grevei de la metrou, Lucian Bode a spus că a discutat încă de joi seară cu ministrul Transporturilor, când avea informaţii privind o şedinţă a sindicaliştilor, iar vineri dimineaţă a discutat de câteva ori şi cu premierul Florin Cîţu.

„Avem în acest moment dislocate forţe de ordine, dar pentru mine foarte importantă, pe de o parte, este asigurarea ordinii publice, restabilirea ordinii publice, dar în acelaşi timp este foarte important cum rezolvăm această problemă. Din punctul meu de vedere, nu există altă cale de rezolvare decât dialogul”, a spus ministrul.

El a adăugat că principalul obiectiv al structurilor MAI este acela de a-i determina pe cei implicaţi în conflictul spontan de muncă să respecte legea.

„Legea este foarte clară: astfel de acţiuni nu pot avea loc, nici dacă au caracter spontan, în starea de alertă. Sunt reguli de protecţie sanitară care în acest moment sunt încălcate şi, în consecinţă, avem obligaţia să îi determinăm pe cei aproximativ 450 – 500 de angajaţi ai Metrorex, care sunt în acest moment în această acţiune de protest, să respecte legea”, a declarat Bode.

El a spus că, în acelaşi timp, a cerut structurilor MAI să mobilizeze efective mai mari pentru a determina cetăţenii să respecte regulile de protecţie sanitară în staţiile de transport public de la suprafaţă, care sunt supraaglomerate pe fondul grevei de la metrou.

„Fac un apel către conducerea sindicatelor de la Metrorex să meargă pe calea dialogului, să discute cu directorul general de la Metrorex, cu conducerea ministerului şi să revină urgent la normalitate, să respecte legea. Nu este permis ca în situaţia pandemică în care ne aflăm astăzi cineva se supără şi blochează o cale de acces şi un mijloc de transport sigur în Bucureşti, aşa cum este metroul. (…) Este inadmisibil acest lucru. Efectele acestei acţiuni spontane ale angajaţilor Metrorex sunt greu de cuantificat în ceea ce priveşte riscurile la care expun cetăţenii din Bucureşti”, a adăugat Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu se doreşte o intervenţie în forţă, cum s-a afirmat în spaţiul public, ci se urmăreşte revenirea la normalitate prin dialog. „Dar nu putem să acceptăm ca cineva să îşi bată joc de sute de mii de români”, a subliniat Lucian Bode.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...