Ministrul delegat pentru Energie despre RAAN: Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, luni, că, după ce a analizat situaţia, şi-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-a făcut "un jaf de proporţii", acuzând conducerea regiei de "lipsă totală de management".
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 17:13
Ministrul delegat pentru Energie despre RAAN: Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina

„Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina.O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficienţă”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Drobeta Turnu Severin, Constantin Niţă, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul delegat pentru Energie şi-a argumentat declaraţia cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajaţi, menţine contracte păguboase.

„Foarte multe cadre de conducere – 200 de cadre de conducere, 16 directori, salarii, nu vă spun, destul de bune. La o companie care este în pierdere, salariile ar fi trebuit să fie ajustate, şi nu să le ia întregi, mai ales echipa de conducere. Într-un cuvânt, lucrurile nu merg bine”, a spus Niţă.

Referitor la contractele păguboase, ministrul delegat pentru Energie a dat ca exemplu o licitaţie de construire a unei intalaţii de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens, pe platforma Romag Termo, lucrare care a fost câştigată şi începută în 2009, de societatea Confort S.A., firmă deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu, şi al cărei preţ s-a dublat, deşi nu a fost terminată până în prezent.

„Pentru instalaţia de şlam, este inacceptabil să porneşti de la 172 milioane de lei fără TVA şi să ajungi la 340 de milioane de lei. Şi cu toate acestea nu este finalizată, ne mai trebuie şase milioane de euro ca să fie gata. Societatea care a câştigat contractul este în insolvenţă şi trebuie suplimentată finanţarea pentru terminarea lucrării. A doua zi după ce a câştigat contractul, s-a făcut un act adiţional.Când a câştigat contractul, a doua zi s-a făcut un act adiţional. Este ceva de neimaginat. Adică ai câştigat licitaţia, l-ai dat afară pe ăla care avea un preţ mai mare, dar poate era profesionist, l-ai adus pe ăsta cu un preţ mai mic şi imediat, a doua zi ai făcut un act adiţional. Şi după aia încă nouă acte adiţionale în care n-ai mai spus când e gata, când e finalizarea”, a explicat Niţă, adăugând că acest caz a fost sesizat Parchetului.

În scopul scăderii cheltuielilor la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Constantin Niţă a mai spus că se va rezilia contractul de pază pe care unitatea îl are cu firma deţinută de familia directorului Poliţiei Locale, Constantin Micşoniu, în valoare de un milion de euro pe an, urmând ca de paza Regiei să se ocupe angajaţii Regiei.

„Nu mai vorbim despre gestionarea intrărilor de cărbune, o vraişte totală. Secretarul de stat s-a plimbat săptămâna trecută prin mine, prin depozitul de cărbune. Nu l-a întrebat nimeni nimic şi plătim 160 de oameni de pază. Este de neacceptat un asemenea mod de a conduce o asemenea regie. De ce trebuie să facem pază pe 150 de oameni de la o societate, nu ştiu care… De ce nu o facem cu ai noştri, oamenii de acolo dacă tot vrem să-i disponibilizăm, de exemplu”, a afirmat Niţă.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă va fi demisă conducerea RAAN, Niţă a spus: „Deocamdată nu, după ce finalizăm toată analiza… dar vin clipe şi mai grele”.

Directorul general al RAAN, Gheorghe Dulcea, este unul dintre cei mai vechi directori ai unităţii, el ocupând până în 2001 funcţia de director economic, după care a fost numit director general odată cu schimbarea Guvernului.

Cu privire la posibile disponibilizări din cadrul RAAN, Niţă a spus că în urma unei analize în cadrul Guvernului, societatea se va reorganiza, urmând să se ia o decizie cu privire la necesitatea producerii de apă grea în continuare pe platforma Romag Prod, în măsura în care nu există finanţare pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Te-ar mai putea interesa și
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect de OUG
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect ...
Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică va fi gratuită doar pentru consumatorii casnici și în anumite limite, nu ca până acum, când era gratuită pentru toate persoanele fizice......
Tranzacție pe piața cerealelor. Familia Moldovan din Satu Mare intră în acționariatul unuia dintre cei mai mari producători de cereale din nord-vestul țării
Tranzacție pe piața cerealelor. Familia Moldovan din Satu Mare intră în acționariatul unuia dintre cei mai mari producători ...
Familia Moldovan din Satu Mare, implicată în afaceri cu îngrășăminte chimice și tradingul de cereale, a intrat în ...
130 de morţi, peste 7.000 de cazuri noi, 1.044 în Bucureşti, în ultimele 24 de ore. Peste o mie de persoane la terapie intensivă – Coronavirus miercuri, 22.09.2021
130 de morţi, peste 7.000 de cazuri noi, 1.044 în Bucureşti, în ultimele 24 de ore. Peste o mie de persoane la terapie ...
Criza Coronavirus 22.09.2021 - Peste 7.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 1.044 în Bucureşti. 130 de morţi în ...
Veste bună pentru mii de români: se introduce compensarea cantitativă a prosumatorilor. Cum se aplică și până când – proiect de OUG
Veste bună pentru mii de români: se introduce compensarea cantitativă a prosumatorilor. Cum se aplică și până când ...
Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență-mamut, care conține și prevederi ...