Ministrul Economiei: Există angajaţi în minister care ascund proiecte de ordonanţe; nu pot să-i dau afară

Aplicarea unor acte normative a fost întârziată deoarece, în Ministerul Economiei, au existat oameni care au ascuns proiecte de acte normative, motivând pierderea lor, însă, fiind funcţionari publici, aceşti angajaţi nu pot fi daţi afară, a declarat, duminică, Costin Borc, vicepremier şi Ministrul al Economiei.
Economica.net - Dum, 10 iul. 2016, 14:19
Ministrul Economiei: Există angajaţi în minister care ascund proiecte de ordonanţe; nu pot să-i dau afară

El a fost întrebat cât de greu este să dai afară un angajat la stat neperformant. „Este greu, probabil că este mai greu decât ar trebui să fie. Ar trebui să existe un echilibru mai bun între funcţionarii publici şi personalul contractual (…) Am fost acuzat că am mărit salariile în Ministerul Economiei. O ştire pe jumătate adevărată, pe jumătate falsă. Partea falsă a informaţiei este că am mărit salariile în acelaşi buget, reducând 30 de posturi şi reuşind ca, la şase luni, să fim sub buget”, a susţinut Borc.

Potrivit acestuia, au existat cazuri în ministerul pe care îl conduce când unii angajaţi au tergiversat aplicarea unor acte normative prin ascunderea proiectelor. „Un proiect de hotărâre de Guvern care vine de la un alt minister pentru a fi avizat la noi în minister şi care e pierdut pe holuri, săptămâni sau luni de zile. Poate să ne lăudăm viitorului Guvern că am reuşit să punem beţe în roate unui Guvern independent”, a spus vicepremierul.

Borc a mai spus că, în momentul în care angajatul respectiv a fost tras la răspundere, argumentele lui au fost „l-am uitat, l-am pierdut, ştiţi cât de multe lucruri avem”.

„Nu ştiu dacă este o chestiune de natură penală, pentru că oricine poate invoca faptul că are foarte multe, că nu există un sistem informatic de gestiune. (…) E doar o simplă constatare a unei realităţi de fapt, a unei realităţi care cred că este bine ca lumea să o ştie, cred că este bine să ne gândim cum s-a ajuns aici şi ce se poate face”, a adăugat oficialul guvernamental.

Întrebat dacă nu îi poate da afară pe aceşti angajaţi care ascund documente, Borc a răspuns: „Pe un funcţionar public, nu. Legea nu-ţi dă voie”.

Borc a arătat că printre actele normative care au întârziat din acest motiv se numără Ordonanţa de reorganizare a ministerului şi Hotărârea de Guvern privind preluarea Departamentului pentru Investiţii Străine.

„Foarte mult ne-am chinuit şi am întârziat, iar presa a văzut că am întârziat, cu Ordonanţa de reorganizare a ministerului şi cu Hotărârea guvernamentală de preluare a Departamentului pentru Investiţii Străine. Pentru că am pus ataşaţii comerciali împreună cu Departamentul pentru Investiţii Străine, creând un Departament pentru Comerţ Exterior şi Investiţii Străine, pentru a folosi puterea reţelei externe şi pentru comerţ exterior şi pentru investiţii. Acesta nu a fost un lucru dorit, pentru că se schimbă statu-quoul”, a arătat oficialul guvernamental.

Întrebat dacă aceşti angajaţi ascundeau ordonanţele pentru că erau vizaţi direct de aceste modificări, Borc a răspuns: „Sigur. Credeţi că ordinul pe care l-am dat încă din februarie, pentru că în Ministerul Economiei am schimbat, nu se mai plateşte AGA încă din luna februarie…. Dar de ce pe 23 februarie, şi nu pe 23 decembrie? Exact din acelaşi motiv. Şi motivele sunt simple şi nici nu le poţi imputa direct: domnul sau doamna care trebuie să semneze e în concediu, domnul cutare este plecat şi o să vină peste o săptămână…”.

Vicepremierul a adăugat că, în timp, aceşti angajaţi vor ieşi singuri din sistem.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Bucureștiului: UMB începe marți lucrările pe lotul 2 Corbeanca – Afumați UPDATE
Autostrada Bucureștiului: UMB începe marți lucrările pe lotul 2 Corbeanca – Afumați UPDATE
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat vineri că pe Lotul 2 din nordul Autostrăzii de Centură a Capitalei (A0) începe etapa de execuție săptămâna viitoare. Contractul pentru......
România, cea mai puternică scădere a producţiei industriale din UE, în luna iunie
România, cea mai puternică scădere a producţiei industriale din UE, în luna iunie
Producţia industrială a înregistrat o creştere peste aşteptări, atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, ...
Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani – Consiliul Concurenţei
Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani – Consiliul ...
Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 ...
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023 – ROMATSA
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023 – ROMATSA
Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023, a anunțat vineri directorul general ...