1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 10 º

News

Ministrul Economiei vrea să încheie un acord cu chinezii pentru reactoarele 3 şi 4 până în primăvara lui 2015

România speră să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, cel mai târziu până în primăvara lui 2015, a declarat vineri ministrul Economiei, Constantin Niţă, într-un interviu acordat Bloomberg.

04 iul, 2014 | Agerpres

Ministrul Economiei a precizat că România este hotărâtă să continue cu planurile vizând construcţia de noi reactoare la centrala de la Cernavodă în ideea de a echilibra producţia de energie pe fondul creşterii rapide a producţiei de energie din surse regenerabile.

'Vom construi cele două noi reactoare cu ajutorul investitorilor chinezi', a declarat Constantin Niţă. 'Va fi o procedură transparentă astfel încât să poată participa şi alţi investitori, însă i-am aşteptat timp de 10 ani şi aceştia nu au venit. În prezent sunt convins că vom finaliza discuţiile în acest an sau, cel mai târziu, în primul trimestru al anului următor', a spus Constantin Niţă.

România s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului său energetic după ce companii precum ArcelorMittal şi Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarele 3 şi 4.

Constantin Niţă a mai spus că după ce se va ajunge la un acord, China General Nuclear va avea un pachet majoritar de acţiuni în acest proiect, care potrivit Ministrului Economiei ar avea o valoare de aproximativ 6,5 miliarde de euro, şi va asigura finanţarea. Societatea Nuclearelectrica va păstra un pachet minoritar de acţiuni dar acesta nu a fost încă stabilit, a precizat Niţă.

Finalizarea investiţiei Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă reprezintă soluţia optimă de acoperire a deficitului de putere după 2020, atât din punct de vedere tehnico-economic şi al termenului de realizare, cât şi din perspectiva utilizării resurselor interne şi infrastructurii naţionale existente, dezvoltate pe tipul de tehnologie CANDU.

La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea declara la finele lunii trecute că Banca Industrială şi Comercială a Chinei va finanţa proiectele convenite în urmă cu un an de premierul român şi cel chinez, primele investiţii urmând să aibă loc la Centrala de la Rovinari şi Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO