1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 37 º

News

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Vom trece Carpații cu guvernul liberal! Am eliminat scenariile negative

Industria a început să-și revină încă din luna mai și că guvernul va aloca bani suplimentari pentru Transporturi și Economie  a spus azi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la videoconferința ZF Bankers 2020. El a exclamat cu entuziasm, în timpul intervenției "Vom trece Carpatii cu guvernul liberal", referindu-se la terminarea autostrăzii Sibiu - Pitești. Între altele, guvernul ar fi abandonat deja scenariile negative și nu are niciun dubiu că 2021 va fi un an de creștere rapidă. Ba ne vom reveni din al treilea trimestru, zice ministrul, care crede că România trece printr-un moment foarte bun.

14 iul, 2020 | | ECONOMICA.net

"Guvernul liberal va fi primul din istorie care va trece Carpatii cu autostrada. Vom trece Carpații cu guvernul liberal", a exclamat azi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o intervenție la o videoconferință pe teme bancare ținută de ZF.ro.

Aceste cuvinte au venit după ce a anunțat mai multe evoluții din economie pe care la consideră pozitive.

"Vin cu o veste bună. Ultimele cifre INS arată că în mai avem un început al revenirii producției industriale. E mai rapid decât mă așteptam. E o lună în care jumătate a fost stare de urgență, jumătate stare de alertă. Și totuși a fost un plus de 27% la cifra de afaceri din industrie față de aprilie. Indicele de producție industrială a crescut cu 15%", a început Cîțu expunerea.

"Am eliminat scenariile negative"

Ministrul a trecut la estimările de contracție economică, singura cifră avansată fiind de -1,9%, extrem de optimistă față de prognoza de -6% avansată recent de Comisia europeană și confirmată ca indicator de lucru și de Banca Națională a României.

"Cand am închis economia în martie știam că va fi un an cu contracție economică. Acum nu mai merge nimeni pe estimarea de -8%. Comisia Europeană merge pe -6%, dar, și-a pastrat această estimare pentru România și a înrăutățit estimările pentru toate țările din UE. Oficial, estimarea noastră acum este de -1,9%. Am eliminat scenariile negative. Secretul se vede in cifre: 16,1 miliarde lei investiții, în plină criză economică globală. Pentru că am învățat din criza din 2009. Trebuie să ai cheltuieli productive", spune Cîțu.

Apoi, ministrul a trecut la un mesaj ulta pozitiv. "Cheltuielile pentru susținerea consumului, peste patru miliarde de lei pentru plata șomajului tehnic și măsura de amânare la plată a ratelor, vor atenua căderea în 2020 și pune bazele creșterii din 2021. Nu există niciun dubiu, economia își va reveni rapid din 2021. Ne revenim încă din trimestrul al treilea, anul acesta. E un moment foarte bun pentru Romania. Este un moment perfect pentru România să facă salturi. În digitalizare și competitivitate", a spus ministrul.

El a subliniat că la rectificarea bugetară va acorda sume suplimentare pentru investiții la Transporturi și Economie. "Guvernul liberal va fi primul din istorie care va trece Carpații cu autostrada. Vom trece Carpații cu guvernul liberal!", a exclamat Florin Cîțu. 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO