Noul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, schimbă macazul: Zona Visegrád mi se pare interesantă

Întrebat într-o video-conferință de economiști privați despre cum va face să reducă deficitul bugetar, noul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a spus că aceasta se va face gradual. Că încasările sunt mici față de media UE. Și că în principal se bazează pe absorbția de fonduri europene. Ministrul a zis că i se pare "interesant" cum acționează celebrul grup Visegrád, format  din Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia, care dau de obicei veto marilor proiecte strategice europene. 
Ionut Tudorica - joi, 14 ian. 2021, 13:52
Noul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, schimbă macazul: Zona Visegrád mi se pare interesantă

Fostul premier Victor Ponta a mai insistat asupra ideii ca viitorul României nu este alături de Franța, Germania – „nucleul dur” al Uniunii Europene, ci locul i-ar fi printre estici precum țările Grupului de la Visegrad, care fac tot mai des opinie separată într-o multitudine de probleme aflate pe agenda UE. 

Noul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a răspuns că i se pare interesant modelul Vișegrad, întrebat fiind la o video-conferință, de către economiști privați cum va reduce deficitul bugetar.

 
„Consolidarea deficitului va fi graduală . Nu ne permitem să facem mișcări bruște, pentru că traversăm o pandemie. Acest lucru îl veți vedea la buget [care va fi finalizat abia la sfâritul lunii]. Gradual va fi scăzut până în 2024. ne bazăm pe transparență și îmbunătățire a colectării. Avem probleme aici, dacă ne comparăm cu media Uniunii. O să ne bazăm pe creșterea absorbției [fondurilor europene]. Io știu? Vreau să-i ajut pe miniștrii implicați, penru că am o viziune asupra sistemului. Rata a fost anul trecut de 44%. Trebuie avut în vedere mecanismul de implementare a planului național de reformă (…) Zona Vișegrad este interesantă”, a declarat ministrul.
 
El nu a reușit să răspună la întrebări mai aplicate, înainte să plece din conferință, scuzându-se că trebuie să discute cu ceilalți miniștri bugetul și că timpul îi este limitat.
 
De exemplu, fiscalistul Gabriel Biriș l-a întrebat cum va face consolidare fiscală dacă nu mărește niciun impozit, în același timp în care sunt o serie de scutiri și înlesniri administrate de Ministerul Economiei, instituite [cu interes] de guvernarea PSD condusă de Liviu Dragnea.
 
Ce este grupul Vișegrad
 
Grupul de la Visegrád, sau V4, este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, asociere similară uniunii economice vest-europene Benelux. La 15 februarie 1991, în cetatea medievală Visegrád din Ungaria, Václav Havel – președintele Cehoslovaciei, Lech Wałęsa – președintele Poloniei și József Antall – primul ministru al Ungariei au semnat o declarație comună prin care își asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice și economice în Uniunea Europeană. De asemenea, prin același document au fost puse bazele unei strânse cooperări regionale între statele semnatare. România a ratat aderarea la acest grup, din cauza evenimentelor din 1990 (mineriadele și conflictul interetnic de la Târgu Mureș), refuzul fiind comunicat direct lui Ion Iliescu.
 
Ce deficite bugetare au
 
Statele din grup stau într-adevăr mai bine din punctul balanței fiscale decât România. Cehia, cel mai dezvoltat partener din Grupul Vișegrad, încheie anul cu un deficit bugetar de două ori mai mare decât cel din criza financiară din 2008, scria zilele trecute Reuters. România va avea, cel mai probabil, un deficit de 9% din PIB, pe când suma evidențiată de Reuters reprezintă doar 6,4% din PIB.
 
Cel mai apropiat partener din Grup, Ungaria, are țintă de deficit pentru anul trecut tot de 9% din PIB, ca România. 
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Foxconn ar putea produce vehicule electrice în Europa, India şi America Latină
Foxconn ar putea produce vehicule electrice în Europa, India şi America Latină
Grupul taiwanez Foxconn, compania care asamblează telefoanele iPhone, analizează posibilitatea de a produce vehicule electrice ...
Facebook intenţionează să îşi schimbe numele – The Verge
Facebook intenţionează să îşi schimbe numele – The Verge
Reţeaua socială Facebook Inc intenţionează să se reinventeze prin adoptarea unui nou nume în cursul săptămânii următoare, ...
Cseke Attila: Nu am ajuns în vârful valului pandemic, nici măcar pe platou. Presiunea e uriaşă pe sistemul sanitar
Cseke Attila: Nu am ajuns în vârful valului pandemic, nici măcar pe platou. Presiunea e uriaşă pe sistemul sanitar
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că România nu a ajuns încă în vârful valului pandemiei ...