Ministrul Finanţelor: Eurostat distruge propaganda mizerabilă pe care o face PSD cu privire la rata inflaţiei

Eurostat distruge propaganda mizerabilă pe care o face PSD în aceste zile cu privire la rata inflaţiei, scrie ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 17 iul. 2020, 09:54
Ministrul Finanţelor: Eurostat distruge propaganda mizerabilă pe care o face PSD cu privire la rata inflaţiei

Potrivit acestuia, datele publicate vineri de Oficiul european de statistică arată că rata inflaţiei a scăzut în guvernarea liberală şi va mai scădea, la fel cum au scăzut şi dobânzile pentru credite.

Ministrul Finanţelor a publicat şi trei grafice cu date referitoare la rata anuală a inflaţiei în luna iunie în anii 2018, 2019 şi 2020 în toate statele membre UE. Potrivit acestora, în iunie 2018, România consemnat o rată anuală a inflaţiei de 4,7%, în condiţiile în care media UE a fost de 2%, în iunie 2019 – rata anuală a inflaţiei s-a situat la 3,9%, la o medie a UE de 1,6%, iar în iunie 2020 la 2,2%, media UE fiind 0,8%. Potrivit graficelor publicate de Cîţu, atât în iunie 2018 cât şi în iunie 2019, România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre toate statele UE.

„Eurostat confirmă – PSD minte! Eurostat distruge propaganda mizerabilă pe care o face PSD în aceste zile referitor la rata inflaţiei. În guvernarea socialistă, de tristă amintire, 2017-2019, România a deţinut în fiecare an primul loc în topul ruşinii şi al sărăcirii populaţiei – cea mai mare rată a inflaţiei din UE. Rata inflaţiei a scăzut în guvernarea liberală şi va mai scădea. La fel au scăzut şi dobânzile pentru credite şi vor mai scădea. (…) Cel mai important toţi românii beneficiază de inflaţie mai mică şi dobânzi mai mici la credite. Da, din păcate, Ciolacu, Tăriceanu şi Ponta beneficiază şi ei de dobânzi la credite mai mici şi inflaţie mică. Totuşi, eu propun ca românii să-i taxeze pe cei trei, şi pe trompetele lor, pentru bunuri şi servicii exact preţurile pe care aceştia le tot aruncă în spaţiul public. De ce să-i dezamăgim? Dacă ei spun că au explodat preţurile atunci să plătească ei acele preţuri”, comentează Florin Cîţu.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 0,3% în luna iunie 2020, de la 0,1% în luna mai 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat până la 0,8%, de la 0,6% în luna precedentă, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia, Cehia, Ungaria şi România, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situaţia din luna mai, rata anuală a inflaţiei în luna iunie a scăzut în şapte state membre şi a crescut în 20 de state membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,2% în luna iunie, de la 1,8% în luna mai.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,8%), Cehia (3,4%), Ungaria (2,9%) şi România (2,2%).

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior. 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...