1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 15 º

Finanţe şi bănci

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Economia scade în 2020 cu 3,8%. Deficit bugetar de 8,6% din PIB. Ministrul a plecat din conferință

Va fi o rectificare cu alocare de resurse suplimentare. Principalele declarații ale lui Florin Cîțu despre rectificarea bugetului pe 2020. LIVE TEXT

13 aug, 2020 | | ECONOMICA.net

- Am mărit bugetul Transporturilor la o sumă record

El a precizat că la această rectificare bugetară au fost suplimentate resursele şi la Ministerul Transporturilor, astfel încât bugetul acestui minister în 2020 "este unul record, este cel mai mare buget pentru investiţii alocat de Guvernul României".

"Transportul, sănătatea, educaţia sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară, trebuie să vă uitaţi în urmă. PSD tăia în fiecare an sume importate de la aceste trei sectoare: investiţii, sănătate, educaţie. Nu facem aceste lucru, dimpotrivă, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare importante şi în acest moment greu prin care trece economia României. Ministerul Muncii, cel la care se uita toată lumea astăzi, are cel mai mare buget, chiar de la începutul anului. A început cu cel mai mare buget, sumele alocate în plus către Ministerul Muncii în timpul acestui an şi cu această rectificare ajung la aproape 10 miliarde de lei în plus, sume alocate către MMPS", a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

- Bugetul Sănătății are un plus de 45%

Sumele alocate pentru sănătate au crescut pe tot anul cu aproximativ 45% faţă de bugetul iniţial şi dacă va mai fi nevoie vom aloca resurse suplimentare, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă privind rectificarea bugetară.

"La sănătate, un domeniu prioritar în acest an am alocat mai multe resurse, de fapt faţă de bugetul iniţial sumele alocate pentru sănătate au crescut cu aproximativ 45%. Aici vorbim de decontare concedii medicale, medicamente, echipamente sanitare, spor pentru cei care au fost în prima linie în lupta cu acest virus şi bineînţeles că nu am făcut ceea ce făcea PSD: nu am lăsat stocurile zero. Am suplimentat şi stocurile pentru fi pregătiţi pentru ceea ce vine. Aici, la sănătate, sumele au crescut pe ansamblu, pe tot anul, cu 45% faţă de bugetul iniţial şi ne ne vom uita în continuare şi în partea a doua, dacă o să mai fie nevoie de suplimentarea resurselor, suntem pregătiţi să alocăm resurse suplimentare pentru acest sector", a precizat ministrul Finanţelor.

- Pensiile vor crește. Valoarea punctului de pensie va crește

- Suplimentăm bugetele autorităților locale prin realocări de la buget.

- Prioritatea sunt Sănătatea și asigurarea anului școlar.

În domeniul educaţiei, şeful de la Finanţe a subliniat că s-a făcut tot ce se putea pentru a asigura buna desfăşurare a învăţământului românesc până la sfârşitul acestui an.

- Pornim cu rectificarea de la o scadere economică estimată de Comisia Europeană în 2020 de 3,8%. 

- Deficitul bugetar 8,6% din PIB. O majorare.  

- Avem o scădere a veniturilor bugetare cu 31 de miliarde de lei față de estimări.

- Cele 5 puncte procentuale care sunt în deficit sunt din cauza crizei. Altfel am fi avut 3,7% din PIB deficit bugetar.

- Textul rectificării merge mâine în guvern spre aprobare. 

Notă: Conferința de presa a ministrului Finanțelor s-a întrerupt înainte de întrebările presei din motive tehnice. Întrebarea principala fiind procentul de majorare a pensiilor.

"Sunt întrebări? Nu? Mulțumesc!", a zis ministrul înainte să se intrerupă transmisia.

textul se actualizeaza...

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO