1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

News

Ministrul Finanţelor: Pentru Pilonul II am decis o majorare foarte mică pentru anul următor, de 0,1 puncte procentuale

Contribuţia la sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, creşte doar cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, deşi operatorii din piaţă aşteptau o creştere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege, potrivit Agerpres.

04 dec, 2015 | Agerpres

'Pentru Pilonul II am decis o majorare foarte mică pentru anul următor, de 0,1 puncte procentuale, faţă de 0,5 puncte procentuale (cât anunţase fostul ministru - n.r.). Am decis să facem o majorare pentru că am vrut să dăm mesajul acesta, că suntem conştienţi de problema demografică, ştim problema pensiilor, este o mare problemă pentru România, dar, pentru a asigura acest pachet de relaxare fiscală (cuprins în Codul Fiscal - n.r.) nu am mai avut loc pentru altceva', a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Aceasta susţine, însă, că din banii rămaşi în buzunarul românilor în urma reducerilor de taxe cuprinse în noul Cod Fiscal, o parte pot merge către pensiile facultative, respectiv Pilonul III.

În prezent, contribuţia virată la Pilonul II de pensii este de 5%, iar în 2016 ar fi trebuit sa ajungă la 6%, cât prevede Legea nr. 411/2004. Conform graficului privind majorarea contribuţiilor la Pilonul II, din 2008 până în 2016 acestea ar fi trebuit să se majoreze de la 2% cu câte 0,5 puncte procentuale anual. Însă în 2009, Guvernul de la acea vreme a decis îngheţarea contribuţiilor, pentru un an, din cauza crizei, însă toate guvernele care au urmat au promis că vor recupera cele 0,5 puncte procentuale pe parcurs.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis, deja, un apel noului Guvern să respecte legea în vigoare şi angajamentele faţă de Comisia Europeană şi să majoreze în 2016 contribuţia pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participanţilor, conform calendarului legal de contribuţii. Şi aceasta în condiţiile în care, în momentul respectiv, proiectul de buget, anunţat de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, prevedea o majorare a contribuţiilor cu 0,5 puncte procentuale, la 5,5% în 2016.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO