Ministrul Finanţelor: Proiectul de buget pe 2018, construit pe o creştere de 5,5%, câştig mediu salarial de 2.614 lei şi un curs 4,55 lei/euro

Buget 2018 - Proiectul este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.  Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 200 miliarde euro. 
Economica.net - mie, 06 dec. 2017, 14:30
Ministrul Finanţelor: Proiectul de buget pe 2018, construit pe o creştere de 5,5%, câştig mediu salarial de 2.614 lei şi un curs 4,55 lei/euro

Buget 2018 – Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, că proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5 %, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. De asemenea, 

‘Principalele domenii avute în vedere la constituirea bugetului de stat sunt Sănătatea, Cercetarea şi majorarea investiţiilor publice, ca obiective principale. Proiectul de buget pentru anul viitor este construit, aşa cum menţionaţi, pe o creştere economică de 5,5 %, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei’, a declarat Ionuţ Mişa în deschiderea şedinţei de Guvern în care se discută proiectul bugetului de stat pentru 2018.

Ministrul Finanţelor Publice a menţionat că ‘deficitul bugetar cash este estimat la 2,97 % din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB, cu o încadrare astfel în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht’.

‘În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru majorările salariale potrivit calendarului stabilit prin legea salarizării unitare şi angajamentul creşterii punctului de pensie cu 10%’, a spus Mişa.

‘Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătăţii, care va avea o creştere de 17% faţă de 2017, bugetul educaţiei, care va avea o creştere de 16%, şi bugetul alocat investiţiilor, care va avea o creştere de 42%’, se arată în comunicatul Guvernului.

Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%.

În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie.

Conform comunicatului, unul dintre obiectivele guvernului pentru anul 2018 este reprezentat de reducerea ratei şomajului sub 4% şi creşterea numărului de salariaţi cu normă întreagă cu peste 200.000 de persoane.

‘În acest sens, guvernul va sprijini dezvoltarea programului Start-Up Nation pentru alte 10.000 de firme, deţinute în special de tineri. În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 mld lei pentru programele de ajutor de stat ce vor demara anul viitor, măsură ce ţinteşte inclusiv creşterea exporturilor cu aproximativ 7,6%’, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, se spune în comunicat, Guvernul României îşi respectă angajamentele luate în faţa aliaţilor şi alocă, pentru al doilea an consecutiv, ‘2% din PIB pentru apărare şi 53 milioane lei pentru majorarea capitalului operatorilor economici din industria de apărare’, iar în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Executivul şi-a propus ca în anul 2018 să atragă ‘28,4 mld. lei (6,3 mld. euro), cu 32% mai mult faţă de anul acesta’.

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB, se mai arată în comunicat.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB.

‘Cele mai mari ponderi în totalul veniturilor bugetare în anul 2018 le înregistrează contribuţiile – cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8 %, accize – 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit de 2,3 % din PIB’, a spus Mişa.

Ministrul a precizat că politica de cheltuieli vizează următoarele măsuri: ‘asigurarea unui nivel sustenabil pentru cheltuielile cu salariile şi pensiile în sectorul public; orientarea resurselor disponibile către investiţiile publice de antrenare în domeniile Infrastructură, Agricultură şi Dezvoltare rurală; reorientarea cheltuielilor de investiţii publice în vederea realizării unei treceri treptate la investiţiile finanţate integral din resurse naţionale la investiţii cofinanţate din fonduri europene; accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru îmbunătăţirea ratei de absorbţie; continuarea finanţării schemelor de ajutor de stat şi în perioada 2018-2020 pentru a contribui la crearea de noi locuri de muncă, realizarea de investiţii care să utilizeze tehnologii noi, obţinerea de produse, servicii, tehnologii inovative, cu efect asupra creşterii economice şi asigurării stabilităţii macroeconomice’.

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB, a precizat Mişa.

‘Cheltuielile cu asistenţa socială, având în vedere măsurile adoptate în domeniul pensiilor şi a majorării indemnizaţiei sociale pentru pensionari şi a unor drepturi de asistenţă socială, care ajung în anul 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9 % din PIB. Cheltuielile de personal vor însuma 81,2 miliarde lei, respectiv 8,9%, ceea ce înseamnă o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, aceasta şi pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Bunurile şi serviciile însumează în anul 2018 39,9 miliarde lei, reprezentând 4,4% din PIB, în timp ce cheltuielile cu datoria publică înregistrează în anul 2018 12,1 miliarde lei, respectiv 1,3 % din PIB. Cheltuielile cu investiţiile înregistrează în anul 2018 38,5 miliarde lei, reprezentând 4,2% din PIB, având practic o creştere faţă de anul 2017 de 11,5 miliarde lei’, a declarat ministrul Finanţelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an pentru că trasabilitatea este foarte bună,......
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...