Ministrul Finanţelor: România va avea o administraţie fiscală modernă într-un orizont de timp scurt spre mediu

România va avea o administraţie fiscală modernă într-un orizont de timp scurt spre mediu, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, referindu-se la Raportul 'Paying Taxes 2015' realizat de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers şi Banca Mondială, care măsoară uşurinţa plăţii taxelor în 189 de economii din întreaga lume.
Economica.net - joi, 20 nov. 2014, 21:14
Ministrul Finanţelor: România va avea o administraţie fiscală modernă într-un orizont de timp scurt spre mediu

‘Într-un orizont de timp scurt spre mediu ţara noastră se va putea lăuda cu o administraţie fiscală modernă şi o abordare mult mai umană şi prietenoasă a Fiscului faţă de contribuabilii oneşti’, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, într-un comunicat de presă remis scrie Agerpres.

Potrivit raportului publicat joi, România ocupă locul 52 în clasamentul Paying Taxes 2015, în urcare cu 82 de poziţii faţă de ediţia anterioară a topului şi aflându-se astfel printre cele mai bine clasate ţări din Europa Centrală şi de Est.

‘Este o veste foarte bună pentru România şi pentru noi, cei care am lucrat continuu la o nouă relaţie caracterizată prin respect şi implicare între ANAF şi contribuabili. Nu ne vom opri aici, asta este sigur. Avem demarat proiectul Spaţiul Privat Virtual, pe care de anul viitor îl vom extinde în toată ţara şi atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice îşi vor putea accesa online situaţia fiscală. Iar în paralel, taxele şi impozitele vor putea fi achitate cu cardul, într-un punct unic’, a declarat ministrul Ioana-Maria Petrescu.

Potrivit MFP, raportul ‘Paying Taxes 2015’ al companiei de consultanţă şi audit financiar PricewaterhouseCoopers şi Băncii Mondiale reafirmă eforturile continue ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF de a îmbunătăţi serviciile oferite contribuabililor şi de a simplifica modul de plată al taxelor şi impozitelor datorate statului.

‘Urcarea României 82 de poziţii în clasamentul ‘Paying Taxes 2015′ ca urmare a validării metodelor de plată electronice este o dovadă certă că măsurile întreprinse în ultimii ani de autorităţile române în ceea ce priveşte eficientizarea procesului de obţinere a datelor şi situaţiilor fiscale şi achitării taxelor şi impozitelor au rezultate bune şi trebuie continuate. Ţara noastră se bucură astfel de cea mai mare urcare în clasament dintre ţările Europei Centrale şi de Est. Îmbunătăţirea relaţiei ANAF – contribuabil se datorează mai multor proiecte între care menţionăm: extinderea declarării şi plăţii online a obligaţiilor fiscale, proiectul privind informatizarea ANAF derulat în parteneriat cu Banca Mondială care are ca scop creşterea eficienţei în colectarea impozitelor şi a contribuţiilor sociale, a disciplinei fiscale şi reducerea birocraţiei’, precizează MFP.

‘Paying Taxes 2015’ a monitorizat activitatea autorităţilor fiscale din 189 de economii din întreaga lume, raportându-se la numărul de ore necesare pentru plata taxelor, numărul plăţilor necesare pentru achitarea taxelor şi impozitelor şi ponderea acestora în profituri.

Astfel, faţă de datele raportate anul trecut pentru România, ‘Paying Taxes 2015’ evidenţiază faptul că numărul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus de la 200 ore la 159 în prezent, numărul de plăţi pe an a scăzut de la 39 de plăţi la 14 plăţi, ponderea taxelor şi impozitelor în profitul total a crescut uşor, de la 42,9% la 43,2%.

În comparaţie cu statele din Europa Centrală şi de Est, România a cunoscut cel mai mare progres al eficientizării plăţii taxelor şi impozitelor în ultimii doi ani, fiind acum situată în clasament peste ţări precum Ungaria (locul 88), Polonia (locul 87), Cehia (locul 119), Slovacia (locul 100) sau Bulgaria (locul 89).

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...