Ministrul Fondurilor Europene: România a absorbit 3,2 miliarde de euro în actuala perioadă de programare

România a absorbit, în actuala perioadă de programare, 3,2 miliarde de euro, a declarat marţi, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, prezent la Tulcea pentru a analiza stadiul implementării mecanismului financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD).
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 13:22
Ministrul Fondurilor Europene: România a absorbit 3,2 miliarde de euro în actuala perioadă de programare

‘În exerciţiul 2014-2020, vorbim de sume rambursate de Comisia Europeană de aproximativ 2,6 miliarde de euro pentru programul de agricultură Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi subvenţii, precum şi de aproximativ 600 de milioane de euro în ceea ce priveşte fondurile gestionate de Ministerul Dezvoltării şi Fondurilor Europene’, a afirmat ministrul delegat Marius Nica.

Potrivit acestuia, gradul de absorbţie nu este ‘mulţumitor’. ‘În comparaţie cu alocarea pe care o avem, gradul de absorbţie nu este mulţumitor, din punctul meu de vedere. Principala cauză a fost anul 2016, când proiectele au fost lansate cu întârziere sau când nu a existat nicio lansare de ghiduri de finanţare pentru ca beneficiarii să poată să depună proiecte’, a menţionat Marius Nica.

Comparând gradul actual de absorbţie a fondurilor europene cu cel înregistrat în perioada de programare anterioară, ministrul delegat pentru Fondurile Europene a afirmat că ‘dacă privim că avem posibilitatea să folosim aceşti bani europeni până în 2023, suntem cam în aceeaşi poziţie’.

Referindu-se la discuţiile purtate cu reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru ITI-DD şi cei ai eventualilor beneficiari, Nica a menţionat că acestea au avut în vedere stadiul fiecărui proiect depus pe acest mecanism financiar şi urgentarea proiectelor.

‘Sunt progrese semnificative, dar trebuie depus în continuare un efort consistent pentru a evita pierderea de fonduri europene în 2018, pe Programul Operaţional Regional (POR), unde avem o ţintă de aproximativ 850 de milioane de euro, sumă pe care trebuie să o declarăm la Comisia Europeană’, a afirmat ministrul delegat pentru Fondurile Europene.

Cele aproximativ 40 de proiecte depuse pe POR în cadrul ITI-DD şi aflate în diferite stadii de evaluare reprezintă ‘un semnal bun, dar nu şi suficient’, a menţionat Nica.

‘Atât ei (beneficiarii, n.red.), cât şi noi trebuie să flexibilizăm puţin procesul şi să evaluăm şi contractăm rapid proiectele depuse de beneficiari, iar beneficiarii trebuie să grăbească procesul de depunere a noilor proiecte. (…) Am discutat la nivelul ministerului posibilitatea ca oamenii care lucrează în primării să primească sporul pentru gestionarea fondurilor europene pe care-l primesc şi angajaţii din Ministerul Dezvoltării. La nivel guvernamental, vom găsi o soluţie pentru că vorbim de localităţi mici care gestionează proiecte de zeci de milioane de euro şi atunci trebuie să existe o remuneraţie a personalului din cadrul primăriilor’, a mai spus Nica.

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării.

Bugetul total estimat al acestui instrument este de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.

Potrivit ADI ITI-DD, până în prezent, prin PNDR au fost contractate 130 de proiecte în valoare de circa 5,9 milioane de euro. Acestei sume i se adaugă finanţarea obţinută de cele cinci grupuri de acţiune locală în valoare totală de 12,9 milioane de euro.

De asemenea, prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime au fost contractate 4 proiecte în valoare de circa 5,3 milioane de euro. Acestei sume i se adaugă finanţarea câştigată de Grupul local de pescărie durabilă Delta Dunării în valoare de 9,4 milioane de euro.

Valoarea totală a celor peste 860 de proiecte pentru care ADI ITI-DD a emis avize de conformitate cu Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, aprobată anul trecut de Guvernul României, este de peste 455 de milioane de euro, din care alocarea ITI-DD este de aproximativ 286 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Firea: ANRE a aprobat azi un tarif total de 980 de lei pe gigacalorie pentru Bucureşti
Firea: ANRE a aprobat azi un tarif total de 980 de lei pe gigacalorie pentru Bucureşti
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi un tarif de 980 de lei pe gigacalorie ...
Popescu: După 1 aprilie, cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze. Jocurile geopolitice nu vor mai fi aşa evidente
Popescu: După 1 aprilie, cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze. Jocurile geopolitice nu vor mai fi aşa ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că după 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale ...
Compania, HS Timber Productions, fosta Holzindustrie Schweighofer, își reduce cu 30% producția din România. 600 de angajați vor fi restructurați
Compania, HS Timber Productions, fosta Holzindustrie Schweighofer, își reduce cu 30% producția din România. 600 de angajați ...
Compania HS Timber Productions îşi reduce cu 30% producţia la fabricile din România, iar 600 de angajaţi vor fi afectaţi ...