1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Ministrul Fondurilor Europene: România "se bucură de o propunere favorabilă" din partea CE în privinţa bugetului, cu o creştere de 8%

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a declarat joi că România "se bucură de o propunere favorabilă" din partea Comisiei Europene în privinţa bugetului şi anume o creştere de 8% faţă de exerciţiul financiar actual.

12 sep, 2019 | Agerpres

"România beneficiază de resurse din fonduri europene importante pe zona socială, a beneficiat şi în trecut şi va beneficia şi în viitor. De la această perspectivă am pornit discuţiile pe ceea ce vom putea finanţa în reaşezarea, eficientizarea, reorganizarea sistemului românesc de transfuzie, de sânge, am discutat despre ceea ce avem disponibil pe perioada 2021-2027, bugetul care încă se negociază la nivel european, dar şi între România şi Comisia Europeană am avut deja discuţiile pe arhitectura viitoarelor programe operaţionale şi e foarte important să vedem ce facem pe zona de sănătate. România se bucură de o propunere favorabilă din partea Comisiei Europene în ceea ce înseamnă bugetul, o creştere de 8% faţă de ce avem acum, cu 30,6 miliarde de euro, cât însumează bugetul României pe zona fondurilor europene 2021-2027, din care obiectivul "o Europă mai socială" sau componenta prin care vom finanţa o Românie mai socială, inclusiv zona de sănătate, înseamnă cam 7,6 miliarde de euro", a spus Mînzatu, cu prilejul unui workshop având ca temă sistemul transfuzional.

Potrivit ministrului, foarte importante sunt programele de screening.

"De asemenea, vorbim despre programele naţionale de screening, depistare precoce, de diagnostic timpuriu pentru anumite patologii - cam 350 de milioane de euro contractaţi prin Programul Operaţional Capital Uman pe care îl gestionăm noi. (...) Este important să vorbim despre programele de screening. Le vor simţi şi vedea de la anul la maniera cea mai concretă. Vor vedea caravane prin ţară, vor vedea specialişti din zona medicală cu aceste caravane de testare, de analize gratuite", a afirmat Mînzatu.

Ea a spus că în această toamnă vor fi lansate ghiduri pentru caravanele din cadrul programelor de screening.

"În această toamnă cu sprijinul colegilor de la Ministerul Sănătăţii, pregătim lansarea ghidurilor pentru aceste caravane - vorbim despre programele de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul mamar, cancer colorectal, pentru hepatite şi pentru screeningul pe risc cardiovascular. Ghidurile se vor lansa în octombrie şi noiembrie însumează cam 80 de milioane de euro sume pe care MS, Institutele din subordinea MS, spitalele care le vor accesa le vor folosi pentru a face aceste caravane în ţară", a susţinut ministrul Fondurilor Europene.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO