1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Ministrul german de finanţe crede că problema creşterii economice în UE poate fi rezolvată doar prin integrarea migranţilor

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a anunţat marţi că şi-a sfătuit omologii din blocul comunitar să primească mai mulţi refugiaţi, în viziunea sa aceasta fiind soluţia pentru revigorarea creşterii economice, consemnează AFP, citată de Agerpres.

10 noi, 2015 | Agerpres

'Mi-am sfătuit ieri colegii: dacă aveţi probleme cu creşterea economică, atunci pur şi simplu luaţi mai mulţi refugiaţi', a spus Schauble la o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles în marja unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din statele UE.

'Este o bună reţetă pentru a avansa în rezolvarea problemelor', a insistat oficialul german, adăugând că omologii săi din zona euro 'au înţeles' mesajul. Dar a el a admis totodată că 'în mod natural, consecinţele economice pe termen mediu ale imigraţiei sunt un subiect pe care chiar putem avea dispute'.

În contextul actualului val migrator masiv, de la începutul anului sosind în UE peste 800.000 de migranţi, Comisia Europeană (CE) a făcut săptămâna trecută o primă evaluare a impactului economic pe care aceştia îl vor avea asupra statelor care-i primesc.

În opinia executivului comunitar, care estimează că până în anul 2017 vor veni în UE circa trei milioane de migranţi, asupra creşterii economice acest impact va fi unul 'pozitiv', Comisia transmiţând astfel un mesaj politic celor care se opun actualei politici europene a frontierelor deschise faţă de imigranţii extracomunitari.

De altfel, adepţii acestei politici, cum ar fi preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, sau cancelarul german Angela Merkel, au invocat în sprijinul poziţiei lor efectele economice pozitive pe care ei le văd în sosirea masivă a migranţilor proveniţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Astfel, în timp ce Juncker a susţinut că Europa are nevoie de migranţi pentru a rezolva problema îmbătrânirii populaţiei, guvernul german a apreciat că această problemă coroborată cu natalitatea redusă va implica o diminuare a forţei de muncă active a Germaniei cu până la şase milioane de persoane la orizontul anului 2030, motiv pentru care Germania intenţionează să se bazeze pe migranţi pentru a-şi acoperi deficitul de forţă de muncă în anumite domenii.

În replică, cei care nu cred în valabilitatea acestor argumente avertizează asupra impactului negativ pe care întreţinerea migranţilor îl va avea asupra bugetelor naţionale, precum şi asupra incapacităţii multora dintre noii veniţi de a se integra pe piaţa europeană a muncii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO