Ministrul grec de Finanţe: Recapitalizarea băncilor şi reducerea datoriei sunt priorităţile Guvernului elen

Priorităţile Greciei în viitorul apropiat sunt recapitalizarea băncilor şi începerea negocierilor cu creditorii internaţionali privind atenuarea poverii datoriei ţării, a anunţat miercuri Euclid Tsakalotos, ministrul elen de Finanţe, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 23 sept. 2015, 12:15
Ministrul grec de Finanţe: Recapitalizarea băncilor şi reducerea datoriei sunt priorităţile Guvernului elen

‘Prioritatea noastră este recapitalizarea băncilor, pentru a asigura stabilitatea economiei, şi apoi finalizarea evaluărilor realizate de organismele internaţionale şi începerea discuţiilor privind datoria’, le-a declarat jurnaliştilor Tsakalotos.

Aceasta a fost prima sa declaraţie publică de când a fost reales ministru de Finanţe în noul Guvern al premierului Alexis Tsipras.

Grecia a evitat luna trecută intrarea în incapacitate de plată după ce a primit un nou program de asistenţă internaţională, cel de-al treilea. În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) – ‘zidul de protecţie’ al finanţelor Europei, înfiinţat în 2012 drept răspuns la criza financiară globală – se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiţia ca autorităţile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultăţile fundamentale cu care se confruntă economia şi societatea Greciei.

O sumă de 10 – 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenţă a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an.

Conform datelor Eurostat, la sfârşitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se înregistra în Grecia – 168,8% din PIB.

Germania, cel mai mare contributor european la ajutorul acordat Greciei, se opune vehement unei eventuale ştergeri a datoriilor Greciei chiar dacă un studiu al Fondului Monetar Internaţional arată că Grecia ar avea nevoie de o diminuare a poverii datoriei mai mare decât ceea ce au analizat până acum guvernele europene.

Întrebat recent despre opţiunea extinderii scadenţei împrumuturilor Greciei, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger, a răspuns că din punct de vedere tehnic această opţiune există şi ar putea fi luată în considerare. ‘Însă aceasta nu va fi o soluţie dacă duce la o reducere semnificativă a valorii datoriei deoarece la final aceasta nu ar fi altceva decât o ştergere pe ocolite a datoriei’, a spus Martin Jaeger.

Te-ar mai putea interesa și
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale din România, a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că își continuă parteneriatul pe termen lung cu......
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja (PNL) vrea crearea unui grup tehnic de lucru
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja ...
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, marţi, că nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a trebui să ia măsuri ...
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice ...
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 decembrie
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 ...
Uniunea Europeană şi SUA sunt conştiente că trebuie să găsească o soluţie la disputa tarifelor vamale suplimentare ...