Ministrul Leş: Rachetele Patriot – una dintre posibilele soluţii; nu avem încă luată o decizie

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, duminică, la TVR1, că sistemul de rachete Patriot este una dintre posibile soluţii avute în vedere pentru apărarea antiaeriană deoarece este un "sistem încercat în luptă" şi cu "preţ echilibrat", dar încă nu a fost luată o decizie în acest sens, informează Agerpres. 
Economica.net - Dum, 30 apr. 2017, 13:41
Ministrul Leş: Rachetele Patriot - una dintre posibilele soluţii; nu avem încă luată o decizie

„Aceste rachete Patriot de care s-a discutat în ultimele zile este apărarea antiaeriană care este extrem de importantă pentru România în acest moment. Patriot este una dintre posibilele soluţii pe care le avem în vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem încercat în luptă, un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preţ echilibrat. Aş vrea să specific de la bun început, am discutat până acum şi vom discuta de apărarea antiaeriană cu nişte cerinţe operaţionale care să răspundă categoriilor de forţă, nu avem încă luată o decizie în acest sens”, a afirmat Leş.

El a spus că sunt „aproximativ 2-3-4 soluţii mondiale” pentru acest tip de apărare antiaeriană, adăugând că nu fiecare ţară produce astfel de sisteme.

Întrebat despre criticile aduse acestui sistem că ar fi prea vechi, ministrul Apărării a subliniat că specialiştii şi tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune care sistem corespunde cerinţelor.

„Eu nu am discutat în acest moment de un anumit sistem, discutăm de apărarea antiaeriană şi toţi specialiştii şi tehnicienii din cadrul MApN, din categoriile de forţă, vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem vor corespunde cerinţelor stabilite de către categoriile de forţă. Acest sistem nici nu este pentru apărare antibalistică, ci este vorba de un sistem de apărare antiaeriană împotriva tuturor avioanelor posibile. Aşa şi apărarea împotriva rachetelor de croazieră e un alt lucru. La momentul la care vom avea o soluţie în această direcţie, venim şi o anunţăm public pentru că până la urmă asta este intenţia noastră, să fim extrem de transparenţi”, a adăugat Leş.

Ministrul a subliniat că pentru achiziţiile care depăşesc 100 milioane de euro trebuie aprobarea Parlamentului şi în acest sens a trimis o scrisoare forului legislativ pe care a susţinut-o în faţa comisiile de specialitate.

În privinţa avioanelor F16, ministrul a menţionat că, în acest moment, sunt în înzestrare 9 avioane F16 şi urmează ca, „undeva la sfârşitul acestui an, septembrie-octombrie”, să sosească ultimele 3 avioane care erau prevăzute în contractul guvernamental cu Statele Unite prin care s-au modernizat aceste avioane la cerinţele actuale. 

„Discutăm de 20 până la 36 de avioane o a doua escadrilă care ar trebui să intre în înzestrarea Armatei României, bineînţeles după ce aceste avioane vor fi modernizate. Ca o cerinţă suplimentară pe care o avem şi la care nu dorim să renunţăm, ca MApN, ca Guvern al României, este ca aceste avioane să încercăm să le modernizăm, să le upgradăm aici într-o facilitate din România. Asta ar face posibilă inclusiv finanţarea acelui Centru de mentenanţă care ne-ar da posibilitatea ca să executăm toate operaţiunile pentru operaţionalizarea acestei capabilităţi”, a mai spus Leş. 

Te-ar mai putea interesa și
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac vacanța anual sute de mii de români este la un pas de scenariul roșu.......
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...