Ministrul Mediului: CE apreciază paşii făcuţi de România pe diferite proceduri din zona infrigementului

Comisia Europeană apreciază paşii făcuţi de România pe diferite proceduri din zona infringement-ului, evoluţiile fiind unele majore, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul mediului, Atilla Korodi, la finalul unor întrevederi avute la sediul Comisiei Europene.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 19:13
Ministrul Mediului: CE apreciază paşii făcuţi de România pe diferite proceduri din zona infrigementului

În cadrul întâlnirii cu comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, oficialul român a discutat despre managementul deşeurilor şi calitatea aerului, precum şi alte probleme de pe agenda de actualitate a Ministerului Mediului.

‘Am discutat despre noile propuneri cu care în perioada următoare Comisia Europeană doreşte să iasă, care se leagă de zona managementului deşeurilor, abordarea economică a deşeurilor. Rezultatele discuţiei sunt bune, pentru că am găsit o deschidere faţă de abordările cu care noi privim noile propuneri pe viitoarele directive şi reglementări. Pe de altă parte, ceea ce mă bucură să aud este că, la ora actuală, Comisia Europeană apreciază paşii făcuţi pe diferite proceduri pe care le avem în zona infrigementului, apreciază aceste evoluţii care sunt majore. (…) Pe toate speţele care erau pe procedură de infrigement am închis. Am semnalat lucrul acesta şi au apreciat datele furnizate’, a declarat la finalul discuţiilor ministrul mediului.

Attila Korodi a purtat marţi convorbiri şi cu comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, pe agenda discuţiilor fiind pachetul de măsuri pentru perioada 2020 – 2030.

Potrivit ministrului român, acest viitor pachet, care este foarte ambiţios, de scădere cu 40 % a emisiilor de gaze cu efect de seră, poate fi sigur în România, dacă vor fi create toate condiţiile pentru ca, din punct de vedere economic şi al competitivităţii, ţara noastră să fie tot atât de bună cum ar trebui să fie orice ţară europeană.

‘A fost o dezbatere destul de bună, pe care o să o continuăm la consiliul informal care va avea loc la Atena peste două săptămâni. Noi credem că avem nevoie de instrumente financiare pe eficienţă energetică, credem că avem nevoie de flexibilitate pe tot ce înseamnă instalaţii (…) – pe mari instalaţii şi instalaţii cu emisii cu efect de seră, lucruri desigur care sunt tehnice, dar sunt importante pentru noi, pentru că fiecare decizie care se ia la nivelul Comisiei Europene şi Uniunii Europene se traduce prin investiţii locale sau prin probleme locale, prin acoperirea sau insuficienţa financiar economică. Ceea ce mă bucură este că, după aceste întâlniri, ştim la ora actuală care sunt cele mai importante domenii în poziţia Comisiei Europene. Şi am şi reuşit să informez despre poziţia noastră că este una constructivă’, a precizat ministrul Mediului.

În ceea ce priveşte energiile regenerabile, el a arătat că România a atins, la ora actuală, ţinta de 24 % asumată pentru producţia de energie regenerabilă.

‘Desigur, deja intrăm în discuţii pentru 2030, unde se vorbeşte de 27 % la nivelul Uniunii Europene, care la prima vedere ar putea să fie accesibil pentru noi, dar, pentru că vorbim de schimbări climatice şi de un pachet foarte complex, vom face analizele noastre în lunile următoare ca să dăm un răspuns. Ceea ce credem noi este că nu numai energiile regenerabile contează, ci şi capacitatea de a investi în eficienţă energetică, care este cel puţin la fel de importantă, şi să existe un mix la îndemâna noastră cu care să lucrăm. (…) Trebuie să mergem până la un alt nivel care ne permite un mix corect, o superstabilitate şi, pe de altă parte, pe eficienţă energetică’, a argumentat Attila Korodi.

Ministrul a mai punctat că, din punctul său de vedere, nu există o controversă în ceea ce priveşte certificatele de emisie.

‘Din punctul meu de vedere nu există o controversă. Din fericire situaţia este foarte clară. Chiar am informat comisarul Hedegaard cu privire la promptitudinea cu care noi acţionăm. De exemplu, o să fim foarte interesaţi să vedem – mai avem o zi pentru conformarea cu încărcare a certificatelor verzi lipsă pentru anul statistic 2013 – şi vom putea în perioada următoare să ne dăm seama dacă avem instalaţii cu probleme, care au fost motivele şi să luăm deciziile necesare. Sper ca toată lumea să se conformeze’, a menţionat oficialul guvernamental

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă
Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă
PNL susţine în continuare adoptarea cât mai repede a proiectului legislativ privind certificatul verde, motivând că ...
Cod galben de ninsori şi vânt în 24 de judeţe, până miercuri seara
Cod galben de ninsori şi vânt în 24 de judeţe, până miercuri seara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ...
Cîmpeanu: Primul caz pozitiv la testul cu salivă – la Liceul „Caragiale” din Capitală
Cîmpeanu: Primul caz pozitiv la testul cu salivă – la Liceul „Caragiale” din Capitală
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat luni că primul caz pozitiv la testul cu salivă pentru SARS-CoV-2 a fost ...