Ministrul Mediului, despre sistemul informatic de monitorizare a deşeurilor: S-au cheltuit 1,2 mil. euro, dar nu funcţionează

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a declarat, miercuri seară, despre de neregulile constatate de Corpul de Control al ministrului legate de contractul cofinanţat din fonduri europene pentru realizarea unui site şi a unei aplicaţii software pentru monitorizarea trasabilităţii deşeurilor că s-au cheltuit 1,2 de euro în anul 2011, iar sistemul este încă nefuncţional, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 24 aug. 2016, 19:49
Ministrul Mediului, despre sistemul informatic de monitorizare a deşeurilor: S-au cheltuit 1,2 mil. euro, dar nu funcţionează

„Am dispus Corpului de Control al ministerului acum câteva luni să facă o verificare. Raportul, finalizat în această săptămână, indică nereguli importante legate de sistemul ELSYS – un software privind transferurile internaţionale de deşeuri, sistem realizat în cadrul unui proiect LIFE contractat de MMAP împreună cu un partener, în anul 2011, şi pe care s-au cheltuit 1.2 milioane de euro din bani europeni şi de la buget. Banii au fost cheltuiţi, dar sistemul este încă nefuncţional în 2016! Ca atare, am sesizat prin Corpul de Control instituţiile abilitate pentru o anchetă în acest sens. Din raţiuni de a nu încurca în niciun fel ancheta, mă voi limita doar la aceste informaţii. Voi continua însă aceste analize şi le voi extinde şi pe alte problematici, pentru că vreau ca măcar pe perioada acestui mandat să corectăm cât putem de mult din neregulile care ne ţin pe loc, si care au însemnat ratarea unor ani importanţi în modernizarea şi progresul României”, scrie ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Mediului arată şi faptul că România încă nu are un sistem complet de trasabilitate a deşeurilor, iar datele necesare deciziilor strategice se obţin greu, cu întârziere şi necesită multă prelucrare, ceea ce încetineşte dezvoltarea şi aplicarea politicilor de mediu.

Cristiana Paşca Palmer cere şi întărirea controlului la graniţe „pentru a nu deveni groapa de gunoi a deşeurilor europene”.

Contractul pentru proiectul LIFE10/ENV/RO726 „Stabilirea unui sistem electronic pentru schimbul de date privind transferurile de deşeuri” a fost încheiat în septembrie 2011, în perioada în care ministrul Mediului era Laszlo Borbely.
„Acordul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat în urmă cu 5 ani (27 septembrie 2011) între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice de la acea vreme şi Comisia Europeană. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.198.926 de euro, 50% din costuri fiind suportate de CE, iar restul sumei din bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de beneficiar coordonator pentru achiziţiile care intră în sarcina M.M.S.C. Prin proiect, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice împreună cu un consultant român cu personalitate juridică, partener în proiect, a dezvoltat sistemul ELSYS ca soluţie digitală la Regulamentul 1013/2006 privind înregistrarea datelor şi instrumentarea notificărilor în cazul transferurilor internaţionale de deşeuri”, arăta Ministerul Mediului într-un comunicat de presă, precizând că în acest caz „au fost sesizate instituţiile abilitate în vederea efectuării cercetărilor specifice”.

Surse oficiale au declarat pentru News.ro că în urma constatărilor Corpului de Control au fost sesizate Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF).

Proiectul a fost realizat de firma Mira Telecom, societate controlată de omul de afaceri Stelian Ilie.

Potrivit site-ului propriu, Mira Telecom a câştigat mai multe programe cu finanţare europeană, printre care se numără proiectul Absolute pentru crearea şi validarea unei reţele mobile de comunicaţii capabilă să furnizeze servicii de comunicaţii în bandă largă în cazul producerii unor dezastre. Proiectul are o valoare de 11,2 milioane de euro şi este gestionat de IGSU. Această soluţie software a fost criticată în presă după intervenţia pompierilor de la clubul Colectiv.

Mira Telecom are capital integral românesc şi a încheiat mai multe contracte cu instituţii ale statului pentru sisteme de securitate, de comunicaţii şi aplicaţii IT.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...