Ministrul Mediului: Hotărârea de Guvern privind Delta Văcăreşti se află în vizare interministerială

Hotărârea de Guvern privind privind instituirea regimului de protecţie naturală la Parcului Natural Văcăreşti se află în avizare interministerială şi ulterior va exista o licitaţie pentru cei care vor veni să-şi exprime interesul să administreze această zonă, a declarat, luni seară, la TVR 1, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 28 mart. 2016, 20:09
Ministrul Mediului: Hotărârea de Guvern privind Delta Văcăreşti se află în vizare interministerială

‘Ce am reuşit să fac la minister de când am venit este să accelerăm un pic lucrurile şi în clipa de faţă am reuşit să finalizăm Hotărârea de Guvern la Ministerul Mediului. La momentul actual suntem în procedura de avizare interministerială şi sper ca ea să iasă cât de curând. În clipa în care parcul natural va fi declarat Parcul Natural Acumularea Văcăreşti, se va supune legislaţiei ariilor protejate, adică Ordonanţei de Urgenţă nr. 57. Va fi o licitaţie pentru cei care vor veni să-şi exprime interesul să administreze acest parc. Ei trebuie să facă un plan de management. Dacă Primăria va dori să intre într-un astfel de consorţiu, sigur vom vedea. Până una alta, rolul Primăriei în acest proces a fost că era nevoie de un aviz de la Consiliul local, care a durat vreo doi ani, s-a obţinut şi mergem mai departe’, a spus Paşca Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, procedurile legale au durat mult întrucât proprietarii din zonă şi-au revendicat sau îşi revendică terenurile pe care le deţin.

‘Acel teren care ar fi trebuit să fie un lac de acumulare, aşa cum a fost ideea iniţială, este terenul Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, care a rămas abandonat după 1989, natura l-a ocupat şi a creat această aşa-numită Deltă urbană care mi se pare extraordinară. Într-adevăr acolo se poate amenaja o zonă naturală, care să aibă şi zonă de agrement, unde se poate face educaţie ecologică şi unde fauna şi flora care au apărut pot fi conservate in situ. A durat foarte mult pentru că există proprietari. Acolo au fost înainte case şi oameni care şi-au revendicat sau îşi revendică aceste terenuri. A trebuit să urmăm toate procedurile. Proiectul a fost iniţiat de unii reprezentanţi ai societăţii civile, din câte am înţeles, încă de acum 4 ani. Totuşi, până în clipa de faţă nu s-a reuşit să se ajungă la un liman’, a spus Cristiana Paşca Palmer.

Săptămâna trecută, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a afirmat că instituţia pe care o conduce doreşte să candideze pentru a prelua, alături de o serie de ONG-uri, administrarea Deltei Văcăreşti, după ce va intra în vigoare Hotărârea de Guvern în baza căreia această zonă va deveni parc natural protejat.

‘E pe ultima sută de metri, deja s-a semnat de către ministrul Mediului hotărârea de guvern, urmează să se respecte ceilalţi paşi, astfel încât să încercăm, municipalitatea Bucureşti, împreună cu ONG-uri, să preluăm în administrare această zonă. Ne dorim şi am putea să o facem foarte bine’, a menţionat Sava.

La finele lunii mai 2015, consilierii municipali au adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind avizarea a 183 de hectare din fostul lac Văcăreşti, care ar putea deveni astfel arie naturală protejată de interes naţional.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis, în mai 2013, un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcăreşti în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.

Situat la 10 kilometri de Piaţa Universităţii, Parcul Natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 183 hectare, fiind cel mai mare spaţiu verde compact al Capitalei. Cu o bogată floră şi faună, parcul este o oază a diversităţii biologice, alcătuită din mai multe specii de plante, mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, peşti şi insecte.

Păsările sunt cel mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, cu un număr de 94 de specii, dintre care peste 50 protejate de legislaţia internă şi internaţională, iar principalele specii de mamifere sunt vidra (Lutra Lutra), nevăstuica (Mustela nivalis) şi vulpea (Vulpes Vulpes).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...