Ministrul Mediului: Nu aş milita deloc pentru desfiinţarea taxei de mediu

Taxa de mediu este principala sursă de finanţare de la Fondul de Mediu, iar banii colectaţi sunt folosiţi pentru proiecte în beneficiul cetăţenilor, şi, în acest sens, nu aş milita deloc pentru desfiinţarea acestei taxe, a declarat, miercuri seară, la Realitatea TV, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca - Palmer.
Economica.net - joi, 25 feb. 2016, 06:00

‘Înţeleg că există o oarecare frustrare pe acest subiect şi o înţeleg. Taxa de mediu este principala sursă de finanţare a Fondului de Mediu. Fondul de Mediu este principalul instrument prin care noi putem să avem resurse financiare să întoarcem înapoi către cetăţeni nişte proiecte cu beneficii pentru mediu. Aici mai este foarte mult de lucru, pentru că oamenii pe bună dreptate spun că, dacă li s-a luat o taxă, vor să vadă ce beneficii au de pe urma ei. Din Fondul de Mediu noi plătim Programul ‘Rabla’, care e un program de succes de 10 ani de zile, s-a lucrat pe Programul ‘Casa verde’ şi alte câteva iniţiative, în loc să se facă mult mai mult. Nu aş milita deloc pentru desfiinţarea taxei de mediu, dacă îmi cereţi poziţia, dimpotrivă. Cred că ceea ce trebuie făcut este transparentizarea modului în care se foloseşte banul public şi dezvoltarea de programe care, realmente, să aducă beneficii pentru mediu’, a afirmat Cristiana Paşca-Palmer.

Ministrul Mediului a susţinut, de asemenea, că Programul ‘Rabla’ va continua şi în acest an, însă cu o deschidere mai mare către autovehiculele electrice şi infrastructura aferentă.

‘Anul acesta intenţionăm să continuăm cu Programul ‘Rabla’, dar aş vrea să-l deschidem mai mult decât doar să îmbunătăţim parcul auto şi să stimulăm o tranziţie către autovehiculele electrice, către infrastructura electrică, fiindcă oricum asta e direcţia spre care mergem. Când discutăm despre ‘Casa verde’ să nu discutăm doar de panouri solare şi termopane, ci să discutăm şi de materiale de construcţii ecologice şi de arhitectură care să fie prietenoasă cu mediul’, a subliniat oficialul.

În data de 15 martie 2013, a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto este calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3, cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 formula ia în calcul în proporţie 100% emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.

Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4 în cazul versiunilor diesel.

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice, până în data de 25 iulie, un proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Documentul vizează, având în vedere necesitatea armonizării legislaţiei naţionale cu hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene /CJUE/ în mai multe cauze, o serie de aspecte, printre care: instituirea obligaţiei de plată a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, în situaţia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; actualizarea cu dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi rambursarea acesteia; rezolvarea cererilor de restituire transmise de către contribuabili în termen de 90 de zile de la înregistrare.

Te-ar mai putea interesa și
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros vasele respective, pentru a evita folosirea acestora la evitarea......
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au ...
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită ...
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Aspiratoarele robot, prima serie de aspiratoare umed-uscate Xiaomi, televizoarele inteligente, un nou smart band și o tabletă ...