1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti 21 º

News

Ministrul Muncii: În România, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe

În piaţa forţei de muncă din România nu sunt activi mulţi oameni, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care ţara tinde, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, prezent la o dezbatere despre Strategia politicilor de ocupare şi cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO), conform unui comunicat al ANOFM, potrivit Agerpres.

22 sep, 2016 | Agerpres

'Este o problemă de cantitate în ceea ce priveşte populaţia activă, în perspectivă ne vom confrunta cu un deficit de forţă de muncă şi, în acelaşi timp, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe. Nu sunt mulţi oameni activi în piaţa forţei de muncă, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care România tinde', a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a arătat că trebuie luate măsuri pentru creşterea mobilităţii forţei de muncă la nivel naţional având în vedere nevoia diferită de ocupare de la un judeţ la altul.

Potrivit comunicatului ANOFM, în prezent se lucrează la modificarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vederea încurajării mobilităţii persoanelor aflate în cătuarea unui loc de muncă.

Totodată, Marcel-Dumitru Miclău, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a pus accentul pe problematica tinerilor, arătând că procentul celor neocupaţi este în continuare foarte mare şi că este nevoie ca ei să beneficieze de sprijin, mai ales că mulţi nu sunt pregătiţi suficient să intre pe piaţa forţei de muncă.

Proiectele finanţate din fondurile europene vor oferi posibilitatea dezvoltării serviciilor integrate, realizarea parteneriatelor cu mediul academic, ONG-urile, cu instituţii de pe plan local pentru a oferi servicii tuturor categoriilor vulnerabile.

Strategia politicilor de ocupare şi cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO) au fost dezbătute joi, 22 septembrie 2016, de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu reprezentanţii structurilor teritoriale, în cadrul unei întâlniri de lucru la care a participat şi ministrul Muncii.

Acesta a transmis că SPO trebuie să pună accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu şi foarte greu ocupabile, explicând că acestea trebuie să fie identificate, trebuie să se stabilească problemele lor, în funcţie de care să li se ofere servicii de profilare, de acompaniere.

'Sunt milioane de oameni care au vulnerabilităţi: fie sunt în sărăcie, fie sunt cu dizabilităţi, fie sunt privaţi de diverse posibilităţi de a accede la o viaţă decentă, sunt marginalizaţi şi ieşiţi din circuitul economic', a adăugat ministrul Muncii, subliniind că este rolul SPO să identifice aceste persoane şi să găsească soluţii pentru integrarea lor pe piaţa muncii.

Acesta a menţionat că trebuie avut în vedere avantajul competitiv al ţării noastre şi este nevoie ca structurile de specialitate să se concentreze pe dezvoltarea de competenţe a forţei de muncă, eficienţă şi competitivitate, iar un rol important îl vor juca agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă.

Întâlnirea de lucru pentru dezbaterea strategiei politicilor de ocupare şi cea de reformă a SPO a avut loc la Centru Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM de la Râşnov, judeţul Braşov.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO