Ministrul Muncii: În România, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe

În piaţa forţei de muncă din România nu sunt activi mulţi oameni, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care ţara tinde, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, prezent la o dezbatere despre Strategia politicilor de ocupare şi cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO), conform unui comunicat al ANOFM, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 22 sept. 2016, 14:02
Ministrul Muncii: În România, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe

‘Este o problemă de cantitate în ceea ce priveşte populaţia activă, în perspectivă ne vom confrunta cu un deficit de forţă de muncă şi, în acelaşi timp, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe. Nu sunt mulţi oameni activi în piaţa forţei de muncă, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care România tinde’, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a arătat că trebuie luate măsuri pentru creşterea mobilităţii forţei de muncă la nivel naţional având în vedere nevoia diferită de ocupare de la un judeţ la altul.

Potrivit comunicatului ANOFM, în prezent se lucrează la modificarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vederea încurajării mobilităţii persoanelor aflate în cătuarea unui loc de muncă.

Totodată, Marcel-Dumitru Miclău, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a pus accentul pe problematica tinerilor, arătând că procentul celor neocupaţi este în continuare foarte mare şi că este nevoie ca ei să beneficieze de sprijin, mai ales că mulţi nu sunt pregătiţi suficient să intre pe piaţa forţei de muncă.

Proiectele finanţate din fondurile europene vor oferi posibilitatea dezvoltării serviciilor integrate, realizarea parteneriatelor cu mediul academic, ONG-urile, cu instituţii de pe plan local pentru a oferi servicii tuturor categoriilor vulnerabile.

Strategia politicilor de ocupare şi cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO) au fost dezbătute joi, 22 septembrie 2016, de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu reprezentanţii structurilor teritoriale, în cadrul unei întâlniri de lucru la care a participat şi ministrul Muncii.

Acesta a transmis că SPO trebuie să pună accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu şi foarte greu ocupabile, explicând că acestea trebuie să fie identificate, trebuie să se stabilească problemele lor, în funcţie de care să li se ofere servicii de profilare, de acompaniere.

‘Sunt milioane de oameni care au vulnerabilităţi: fie sunt în sărăcie, fie sunt cu dizabilităţi, fie sunt privaţi de diverse posibilităţi de a accede la o viaţă decentă, sunt marginalizaţi şi ieşiţi din circuitul economic’, a adăugat ministrul Muncii, subliniind că este rolul SPO să identifice aceste persoane şi să găsească soluţii pentru integrarea lor pe piaţa muncii.

Acesta a menţionat că trebuie avut în vedere avantajul competitiv al ţării noastre şi este nevoie ca structurile de specialitate să se concentreze pe dezvoltarea de competenţe a forţei de muncă, eficienţă şi competitivitate, iar un rol important îl vor juca agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă.

Întâlnirea de lucru pentru dezbaterea strategiei politicilor de ocupare şi cea de reformă a SPO a avut loc la Centru Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM de la Râşnov, judeţul Braşov.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Grupul Rosatom Corp., controlat de statul rus, este "într-o poziţie avansată", pentru a construi cea de-a doua centrală nucleară din Turcia, o nouă dovadă a creşterii legăturilor dintre......
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile unei piețe dificile
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile ...
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 de miliarde de litri, un ...
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
În condițiile în care Ucraina, țară afectată de agresiunea rusă, importă zi de zi energie electrică din zona de ...
Aproape 20 de state UE au avertizat Budapesta că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate și sub președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene
Aproape 20 de state UE au avertizat Budapesta că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate și sub președinția ungară ...
Circa 20 de ţări membre UE au avertizat, marţi, Budapesta că sprijinul pentru Ucraina trebuie să rămână o prioritate ...