Ministrul propus al Finanţelor, avizat de comisii: Dacă se va dovedi că am plagiat, demisionez în secunda doi

Deputatul PSD Viorel Ştefan, propus pentru conducerea Ministerului Finanţelor, a declarat miercuri, în cadrul audierii de către comisia pentru buget, finanţe şi bănci, că fondul naţional de investiţii de 10 miliarde euro, propus de PSD, va trebui validat de pieţele financiare pentru a nu deveni un eşec şi a dat asigurări că este gata să-şi dea demisia dacă se va dovedi că a plagiat în teza de doctorat. Ştefan a primit avizul comisiei, cu 19 voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.
Economica.net - mie, 04 ian. 2017, 12:21
Ministrul propus al Finanţelor, avizat de comisii: Dacă se va dovedi că am plagiat, demisionez în secunda doi

Programul de guvernare al PSD prevede crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.

Banii ar trebui să fie atraşi de stat prin împrumuturi şi prin parteneriate public-private, dar el trebuie validat de pieţele financiare pentru a nu deveni un eşec, consideră ministrul propus.

„Acest fond va trebuit validat de pieţele de capital, dacă nu va fi un eşec. Atunci va deveni important pentru parteneriate cu alţi investitori şi va putea atrage bani. Banii pot fi atraşi şi prin împrumuturi, prin parteneriate public-private”, a spus Ştefan.

Ministrul propus susţine că acest fond este un instrument al statului în economie, dar el va fi eficient doar dacă piaţa îl va valida.

Întrebat dacă îşi va de demisia în cazul în care autorităţile vor descoperi că a plagiat în teza de doctorat, Ştefan a răspuns afirmativ.

„Dacă se va dovedi că am plagiat în teza de doctorat, voi demisiona în secunda doi. Înainte de a intra în Parlament, am condus o întreprindere mare, cu mii de angajaţi. După ce am intrat în Parlament, am avut timp s-o fac. E pe baza experienţei mele”, a spus deputatul PSD.

În cadrul audierilor, Ştefan a prezentat date din programul de guvernare al PSD. Potrivit acestui program, economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani, ritm mult mai mare decât cel anticipat de analiştii economici, pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor.

Produsul intern brut (PIB) al României ar urma să depăşească nivelul de 1.000 de miliarde de lei în 2020, în condiţiile menţinerii deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB, a reducerii numărului de taxe şi a creşterii investiţiilor.

Întrebat, în cadrul audierilor, dacă ar alege creşterea deficitului bugetar pentru a obţine această creştere economică, Ştefan s-a arătat încrezător în menţinerea deficitului la nivelul maxim de 3% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cele mai căutate valute şi tipuri de lingouri de aur înainte de sărbători: lira sterlină şi monedele scandinave – Dima, Tavex Group
Cele mai căutate valute şi tipuri de lingouri de aur înainte de sărbători: lira sterlină şi monedele scandinave – ...
Pandemia Covid 19 a afectat puternic piaţa schimburilor valutare din România. Cu toate acestea, apropierea Sărbătorilor ...
Companiile Vard Electro vor fuziona. Vard Electro Brăila va fi absorbită de Vard Electro Romania; fuziunea produce efecte la 31 decembrie
Companiile Vard Electro vor fuziona. Vard Electro Brăila va fi absorbită de Vard Electro Romania; fuziunea produce efecte ...
Companiile Vard Electro Romania şi Vard Electro Brăila urmează să fuzioneze. Companiile sunt specializate în producţia ...
Atenționare MAE: Timpi de așteptare măriți la trecerea frontierelor Republicii Bulgaria
Atenționare MAE: Timpi de așteptare măriți la trecerea frontierelor Republicii Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care vor tranzita teritoriul Republicii Bulgaria în ...