Ministrul Sănătăţii: Proiectul Legii vaccinării nu prevede sancţiuni. Vineri sau luni va fi pus în dezbatere publică

Proiectul Legii vaccinării va fi pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului Sănătăţii vineri sau cel târziu luni, a anunţat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precizând că în actul normativ nu sunt prevăzute sancţiuni în cazul refuzului vaccinării, scrie News.ro.
Economica.net - vin, 07 apr. 2017, 12:34
Ministrul Sănătăţii: Proiectul Legii vaccinării nu prevede sancţiuni. Vineri sau luni va fi pus în dezbatere publică

„Legea vaccinării va apărea pe site astăzi (vineri, n.r.) sau cel târziu luni. Legea stabileşte cadrul legal de vaccinare, stabileşte cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv că aceste contracte de achiziţionare vor fi multianuale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Ministrul a spus că în varianta de lege propusă nu sunt prevăzute sancţiuni în cazul refuzului vaccinării, scrie .

„Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană în care rata de vaccinare este de 97 la sută numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează. Dar în legea pe care o propunem noi nu sunt sancţiuni”, precizat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii, nu prin sancţiuni.

Într-o variantă de proiect al Legii vaccinării, din decembrie 2016, era prevăzut că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar, dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Potrivit acelui document, medicul de familie urma să consilieze părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia ar fi refuzat să îşi imunizeze copiii, ar fi sesizat Comisia Judeţeană de Vaccinare. În urma acestor sesizări, Comisia Judeţeană de Vaccinare trebuia să organizeze şedinţe de consiliere cu părinţii şi să stabilească un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii ar fi refuzat vaccinarea copiilor şi după ce aflau care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare trebuia să le pună la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz.

În proiect se mai arăta că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.

De asemenea, în acel proiect era prevăzut că în cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare, pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei.

Potrivit altor prevederi din acel proiect, instituţiile şi cadrele medicale ar fi încălcat dispoziţiile legii şi ar fi dat informaţii greşite despre vaccinare, puteau fi sancţionaţi cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei.

Vaccinarea obligatorie a copiilor a stârnit, anul trecut, reacţii pro şi contra. Unele organizaţii şi persoane au susţinut că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, în condiţiile în care riscurile bolilor sunt mici, iar cele ale vaccinării sunt mari.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii şi oficiali din domeniul sanitar au atenţionat că înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor împotriva vaccinării.

Ministerul Sănătăţii a lansat, în noiembrie 2016, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea.

Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, precizând că numai prin imunizare pot fi prevenite boli infecţioase grave, iar vaccinarea constantă poate duce la eradicarea unor boli.

Asociaţia Pro Imunizare a atenţionat că, în lipsa vaccinării, România se poate aştepta la reapariţia unor boli care pun în primejdie viaţa sau pot lăsa sechele grave, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, boli care pot fi prevenite prin imunizare.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, iar beneficiiile sunt incomparabil mai mari.

Rafila a spus că ar trebui încheiată discuţia de pe reţelele de socializare legată de faptul că în România vaccinurile care se administrează copiilor nu sunt sigure, întrucât astfel de afirmaţii sunt „o minciună”, nu au niciun fundament şi nu sunt legate de niciun incident.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni,  6.12.2021
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 6.12.2021
ROBOR creşte iarăşi. Indicii la trei şi şase luni atinge cele mai mari valori din 20 martie 2020 şi până acum.
803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore – Coronavirus, luni 6.12.2021
803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore – Coronavirus, luni 6.12.2021
Criză Coronavirus luni, 6 decembrie 2021 - 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Rata de infectare a scăzut, din nou, ...