Ministrul Sănătăţii: S-a semnat contractul pentru achiziţionarea a 109.000 de doze de vaccin ROR

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la finalul înâlnirii de la Guvern pe care a avut-o cu premierul Sorin Grindeanu şi cu reprezentanţi ai medicilor şi societăţii civile, că s-a semnat contractul pentru achiziţionarea a 109.000 de doze de vaccin ROR, iar cele 10.000 de doze care urmau să ajungă în Uniunea Europeană şi au fost blocate vor ajunge la medicii de familie săptămâna viitoare.
Economica.net - vin, 12 mai 2017, 10:12
Ministrul Sănătăţii: S-a semnat contractul pentru achiziţionarea a 109.000 de doze de vaccin ROR

„A fost o întâlnire legată atât de legea vaccinării cât şi de situaţia vaccinării în general. (…) Mi s-a cerut o informare cu privire la aprovizionarea cu vaccin ROR, pentru că asta este stringentă la momentul de faţă. L-am informat pe prim-ministru că azi se semnează pentru cele 10.000 de doze care sunt deja în ţară şi care pot să intre neîntârziat la medicii de familie – săptămâna viitoare vor fi la medicii de familie – şi că s-a semnat deja contractul şi pentru cele 109.000 de doze. În acelaşi timp, l-am informat pe prim-ministru că toate contractele pe care le demarăm pe vaccinuri din acest moment sunt pe acord-cadru de minimum doi ani până la patru ani în aşa fel încât să asigurăm predictibilitatea şi aprovizionarea cu vaccin pentru a nu se mai ajunge în această situaţie în care România este la momentul de faţă”, a declarat Florian Bodog, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii societăţilor profesionale, asociaţiilor şi societăţii civile pe tema vaccinurilor.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, de asemenea, s-a stabilit constituirea unităţii de management a vaccinului în cadrul ministerului de resort, printr-o Hotărâre de guvern, şi în care vor fi aduşi oameni care să lucreze strict pe managementul vaccinului.

„Am hotărât că nu vom aştepta finalizarea legii vaccinării. Iniţial era propusă a fi prevăzută în Legea vaccinării, dar o vom prevede în organigrama ministerului care deja a fost în dezbatere publică şi poate să intre săptămâna viitoare sau cealaltă pe ordinea de zi ( a şedinţei de Guvern – n.r.) şi să fie Hotărâre de guvern. Se va constitui un task force care să acţioneze pe această zonă a aprovizionării cu vaccin şi astăzi voi primi o informare în urma solicitării pe care am avut-o la doamna director regional OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) pentru că OMS deja a luat legătura cu producătorii de vaccinuri în aşa fel încât să suplimenteze dozele de vaccin alocate României”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a subliniat că, în timpul discuţiei, premierul Sorin Grindeanu a exprimat disponibilitatea Guvernului cu privire la iniţierea oricăror modificări legislative necesare pentru a trece peste situaţia actuală în ceea ce priveşte vaccinurile.

„Eu sper că până la mijlocul acestui an să avem rezolvată problema cu vaccinurile şi să putem să intrăm într-o oarecare normalitate. Vor mai exista probabil probleme punctuale, din cauză că există situaţii în care anumite loturi de vaccin nu sunt conforme şi atunci producătorul nu le mai livrează, însă în momentul în care legea vaccinării va fi promulgată, care prevede stocuri de minimum 6 luni, aceste stocuri tampon vor limita aceste situaţii”, a mai spus Bodog.

Totodată, el a afirmat că medicii de familie, prezenţi la întâlnire, au făcut propuneri în ceea ce priveşte introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli pentru schimbarea mentalităţii şi propuneri tehnice legate de colective care să lucreze pentru informarea părinţilor cu privire la vaccinare.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat joi că numărul cazurilor de deces de rujeolă a ajuns la 25, după ce boala a fost confirmată la un copil de doi ani din judeţul Bihor, care nu fusese vaccinat, iar acest nou caz este încă un semnal de alarmă privind politica de vaccinare a statului român. Bodog a precizat că proiectul Legii vaccinării prevede responsabilităţi pentru toată lumea, iar afirmaţiile că părinţii vor face puşcărie dacă nu lasă copiii să fie vaccinaţi este o dezinformare.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității acestora
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității ...
Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare......
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ''anglo-saxonilor'', făcând aluzie la Marea Britanie şi SUA, să ...
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Premierul Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, toţi românii care vor să se vaccineze anti-COVID-19 o vor ...
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei (CGMB), cu ...