1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

News

Ministrul Sănătăţii: Sistemul nu este atât de subfinanţat pe cât este de haotic şi de corupt

Sistemul de sănătate nu este atât de subfinanţat pe cât este de haotic, de corupt şi de lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranţa pacienţilor şi a medicilor, consideră ministrul de resort, Vlad Voiculescu.

14 dec, 2016 | Agerpres

'Facebook îmi aminteşte despre un gând de acum un an. Nici măcar nu speram atunci să am onoarea să îmi servesc ţara şi peste 6 luni să conduc sistemul de sănătate. Pentru alte 6 luni. Lucrul acesta se va termina peste câteva zile, iar la MS va veni un ministru politic. Sănătatea nu are însă culoare politică', scrie ministrul Sănătăţii, miercuri, pe Facebook.

El spune că sistemul nu este 'atât de subfinanţat pe cât este de haotic, de corupt' şi că diferenţa o vor face medicii oneşti, nu un partid sau altul.

'Diferenţa nu o va face un partid sau altul. Diferenţa o vor face medicii oneşti care ştiu în ce fel de sistem vor să lucreze şi sunt dispuşi să lupte pentru asta, asistentele medicale dedicate, societatea civilă şi jurnaliştii care ştiu să ceară, să caute adevărul şi care ştiu să critice acolo unde este cazul... şi, sigur, administraţia - la nivel central şi local. Aici, în administraţie, este punctul cel mai slab al acestui sistem... aici trebuie începută orice reformă reală. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi: sistemul nu este atât de subfinanţat pe cât este de haotic, de corupt şi de lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranţa pacienţilor şi a medicilor;
medicii tineri nu pleacă doar din cauza plăţii, o fac pentru că au de ales între a pleca şi a face compromisuri care le-ar putea anula chiar satisfacţiile meseriei nobile pe care au ales-o', subliniază Voiculescu.

El consideră că reformele începute şi schimbările deja implementate îşi vor arăta efectele şi că 'discuţia despre sănătate şi promisiunile făcute în campanie, chiar şi parţial implementate, o să aducă îmbunătăţiri'.

'Mecanismele de transparenţă (ex. publicarea contractelor de achiziţii, noul mecanism de feedback al pacienţilor, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor etc.) şi cele anti-corupţie (hotline anti-corupţie, protocol comun MS-DGA-DNA-Parchet şi alte măsuri din Strategia Naţională Anticorupţie) deja implementate la MS în ultimele luni ar putea - cu o supraveghere strictă din partea societăţii - să îşi arate efectele mai devreme decât ne aşteptam', mai scrie ministrul.

Potrivit lui Voiculescu, proiecte precum cel referitor la manageri selectaţi în urma unui concurs public şi corect, comisiile de specialitate selectate pentru prima dată pe criterii obiective, cu participarea medicilor români din străinătate, investiţiile în spitalele regionale pregătite cu bani europeni de către Banca Europeană de Investiţii, dar şi altele deja începute au şansa 'să schimbe la faţă' sistemul de sănătate din Romania.

'Bulgărele a pornit, nu va putea fi oprit atât de uşor. Nu există însă garanţii. Sistemul de sănătate şi această ţară ne aparţin tuturor. Fiecare dintre noi poate schimba lucrurile în bine. Omul sfinţeşte locul. Mergem mai departe. Avem treabă', conchide ministrul Sănătăţii.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO