1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Ministrul Transporturilor declară război constructorilor neserioşi: doi ani de interdicţie la licitaţii

Constructorii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale vor fi trecuţi pe lista neagră şi nu vor mai avea voie să participe la licitaţii o perioadă de doi ani, potrivit ministrului Transporturilor, care a dat ca exemplu eşecul de la Centura Bacău.

20 apr, 2017 | | ECONOMICA.net

Oficialul de la Transporturi a spus în cadrul unui interviu acordat DCNews că a solicitat Companiei de Drumuri o statistică a constructorilor de autostrăzi care nu şi-au îndeplinit termenii contractuali, urmând ca „lista ruşinii" să fie făcută publică.

„Lucrurile trebuie să se schimbe. Am cerut Companiei şi am să cer unei societăţi specializate să facă statistică cu firmele care au lucrat în România pe autostrăzi care şi-au îndeplinit termenii contractuali. Opinia publică trebuie să vadă unde stăm. Nu am reţinere să fac publice toate numele companiilor", a adăugat ministrul.

Declaraţia acestuia are loc în contextul rezilierii contractului pentru Centura Bacău cu constructorul turc.

„La varianta de ocolire Bacău am avut neplăcuta surpriză să văd că un antreprenor - care nu e de origine română - avea progres nesemnificativ. Am reziliat contractul. Îi trecem pe lista neagră, să nu mai fie urmatării doi ani pe la licitaţii", a declarat ministrul.

Potrivit lui, la Bacău era şi subcontractor care, deşi se mobilizase pe şantier, se temea să rămână neplătit. Ministrul a spus că situaţia este inadmisibilă, dar că sunt totuşi şanse mari ca acesta să-şi primească banii, dacă a fost notificat la Compania de Drumuri ca subcontractor.

Răzvan Cuc s-a pronunţat în favoarea rezilierii contractelor cu constructorii care nu se mobilizează pe şantiere. „Prefer să reziliez un contract, dacă avem constructor care nu se mobilizează, decât să aşteptăm un an sau doi cum a fost la Bacău, unde din 2015 constructorul a avut progres 1,6%", a subliniat ministrul.

De asemenea, oficialul de la Transporturi a ameninţat cu rezilierea contractelor şi restul „firmelor de laptopişti, care au mai multi avocaţi decât ingineri" şi care nu respectă termenii contractuali.

Ministrul a spus că a cerut întocmirea de contracte simple, clare şi precise, astfel încât să nu mai profite de pe urma statului român „toate firmele care, în loc să urmărească termenele de implementare, urmăresc să vadă clauze care le pot permite sa meargă la Curtea de Arbitraj de la Paris şi ne trezim că avem de plată sume inutile pentru lucruri care nu au fost stipulate."

O iniţiativă similară, cu realizarea unei liste negre a constructorilor de autostrăzi, a fost anunţată anul trecut şi de către fostul şef de la Drumuri, Cătălin Homor, după un alt eşec: rezilierea contractului cu spaniolii de la Corsan pentru tronsonul Suplacu de Barcău - Borş din Autostrada Transilvania.

La fel ca şi în cazul Centurii Bacău, s-a ajuns la rezilierea contractului din cauza situaţiei financiare a constructorului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO