Minsk plus: Merkel şi Hollande vin la Moscova cu protocolul de la Minsk reînnoit

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, au discutat joi seara la Kiev un plan propriu de rezolvare a conflictului din Donbas cu şeful statului ucrainean Petro Poroşenko, iar vineri urmează să prezinte acest plan liderului rus Vladimir Putin la Kremlin, relatează RIA Novosti.
Economica.net - vin, 06 feb. 2015, 09:12
Minsk plus: Merkel şi Hollande vin la Moscova cu protocolul de la Minsk reînnoit

La baza acestui plan, după cum s-a aflat, stă protocolul de la Minsk, care a fost adaptat la schimbările survenite în ultima jumătate de an în estul Ucrainei, într-un demers comun al Berlinului şi Parisului, pe fondul îngrijorărilor acestora în legătură cu posibilitatea ca SUA să înceapă să livreze arme letale Kievului, ceea ce, în opinia multor experţi europeni, nu doar că ar complica situaţia din estul ucrainean, ci ar putea duce chiar la un război nuclear.

Protocolul de la Minsk, în 12 puncte, a fost semnat de autorităţile de la Kiev, de reprezentanţii separatiştilordin Lugansk şi Doneţk, cu medierea Rusiei, sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), , scrie Agerpres.

Documentul prevede un armistiţiu şi schimbul de prizonieri, precum şi o serie de înţelegeri politice, printre care angajamentul Ucrainei de a acorda un statut special pentru o serie de zone din Donbas. Pentru punerea sa în aplicare, părţile au convenit la mijlocul lunii septembrie asupra unui Memorandum, care a fost de asemenea adoptat la Minsk.

Planul franco-german, după cum a relatat iniţial Sueddeutsche Zeitung, prevedea trecerea sub controlul separatiştilor a unui teritoriu mai mare decât cel prevăzut în acordurile de Minsk, având în vedere că insurgenţii au reuşit în ultimele luni să câştige mai mult teren şi să modifice linia frontului. Mai târziu, aceeaşi publicaţie a precizat că guvernul german a dezminţit această informaţie şi că planul Merkel-Hollande are la bază acordurile din septembrie de la Minsk.

Cu toate acestea, este puţin probabil respectarea unui armistiţiu în conformitate cu vechea linia de delimitare între armata ucraineană şi insurgenţi. De aceea, la nivel diplomatic se negociază în prezent reactualizarea protocolului de la Minsk – un aşa numit ‘Minsk plus’ – ţinându-se cont de schimbările din teren.

Planul de soluţionare a conflictului din Donbas, discutat joi la Kiev de către preşedintele Franţei, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi liderul ţării gazdă, Petro Poroşenko, nu are la bază propunerile făcute de Vladimir Putin, a ţinut să sublinieze vineri adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Valeri Cialîi, pentru a înlătura orice fel de speculaţii privind înţelegeri oculte în cadrul acestor discuţii.

‘La baza acestor negocieri nu a fost niciun document al lui Putin, ci viziunea elaborată de delegaţiile şi echipele celor trei părţi – ucraineană, franceză şi germană – cu privire la transpunerea în practică a înţelegerilor de la Minsk’, a menţionat Cialâi, indicând că au fost luate în discuţie ‘propuneri concrete privind punerea în aplicare’ a acestui document.

Cu toate acestea, potrivit presei ruse, planul franco-german ia în considerare schimbarea liniei frontului în estul Ucrainei şi îngheţarea conflictului până la sfârşitul primăverii, cu condiţia ca rebelii să pună capăt ofensivei.

Kremlinul susţine că nu ştie ce conţine planul Merkel-Hollande, dar speră că va fi unul constructiv, după cum a declarat Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui rus. Vizita surpriză a liderilor Franţei şi Germaniei la Moscova a determinat schimbări în programul şefului statului rus Vladimir Putin, care urma să plece vineri în Cerkesia (Caucazul de Nord) pentru o reuniune consacrată problemelor interetnice.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...