1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 15 º

Finanţe şi bănci

"Miracol" la rectificare: Veniturile bugetului cresc în plină cădere economică

În nota de fundamentare care însoțește proiectul rectificării bugetare, prezentarea situației macroeconomice este destul de sumbră. Scăderea economică este revizuită de la -1,9% la -3,8%, PIB-UL nominal scade cu 24 de miliarde de lei, numărul angajaților este și el în scădere, câștigul salarial mediu brut pierde și el 1,9% față de rectificarea din aprilie. În aceste condiții, MFP apreciază că va înregistra o creștere a veniturilor la Bugetul consolidat de stat de 573 milioane de lei. 

14 aug, 2020 | | ECONOMICA.net

Principalele taxe și impozite merg în linie cu principalii indicatori macroeconomici și marchează o scădere la aproape toate capitolele.

De exemplu, impozitele pe profit și pe profitul, venitul și câștigurile din capital ale persoanelor juridice și fizice pierd cca 1,05 miliarde lei. La TVA statul va încasa mai puțin cu 7,3 miliarde de lei.
Minusuri înregistrează și colectarea contribuțiilor sociale, veniturile nefiscale, taxele pe proprietate

Și atunci, cum reușește România, în plin derapaj macroeconomic (cauzat de pandemie) să colecteze mai mulți bani decât credea că va colecta cu doar 3 luni în urmă? Ce noutăți au apărut în intervalul 20 aprilie-13 august care să insufle optimism în ce privește veniturile la bugetul consolidat de stat?

Răspunsul este oferit de aceeași notă de fundamentare care trece în dreptul fondurilor UE din exercițiul 2014-2020 (!) un plus de 7,3 miliarde de lei, însoțit de un plus de 2,5 miliarde de lei obținute în urma vânzării licențelor 5G.

Rămâne de văzut în ce măsură a fost întărită capacitatea administrativă de absorbție a fondurilor europene în ultimele trei luni și dacă negocierile privind licențele 5G se vor încheia cu rezultatul așteptat până la sfârșitul anului.

În lipsa acestor realizări, certitudinile rămân cele oferite de introducerea Notei de fundamentare: scădere economică minim dublă față de așteptările din aprilie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO