Mircea Voinopol, președintele Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă: Personalul specializat în aviaţie este foarte greu de găsit, puţini tineri sunt atraşi de acest domeniu

Personalul specializat în aviaţie este foarte greu de găsit, puţini tineri sunt atraşi de acest domeniu, iar pregătirea în acest sens este foarte riguroasă, costisitoare şi presupune un angajament puternic al organizaţiei, a declarat luni Mircea Voinopol, preşedinte al Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 12 feb. 2024, 19:04
Mircea Voinopol, președintele Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă: Personalul specializat în aviaţie este foarte greu de găsit, puţini tineri sunt atraşi de acest domeniu

Totodată, el a subliniat că organizaţia pe care o conduce este preocupată de reconversia profesională, care se impune a fi gândită şi implementată din perspectiva protecţiei sociale, pentru ca „oamenii să fie confortabili cu ideea că după o experienţă de zeci de ani în aeroport, în aviaţie, nu vor fi aruncaţi, daţi la o parte, ca şi personal auxiliar de care nu mai este nevoie”.

„La nivelul aeroportului, dacă vorbim de îmbătrânire, există categorii de personal a căror vârstă este înaintată, au o experienţă mare în aeroport. Pentru noi, îmbătrânirea nu înseamnă efectiv o pierdere a abilităţilor şi competenţelor dar, într-adevăr, constituie o provocare în sensul în care ne interesează protecţia socială”, a menţionat Voinopol, prezent la Conferinţa Aviaţia Civilă în România şi Italia.

Potrivit acestuia, un angajat lucrează între 20 şi 40 de ani într-un aeroport, pe platformă, în condiţii de muncă destul de grele, unde vara sunt 60-80 de grade Celsius, în anumite momente critice, iar iarna sunt „foarte multe grade cu minus”, motiv pentru care aceste condiţii „îşi pun amprenta” pe durata unei cariere de zeci de ani.

„De aceea, noi, ca şi organizaţie sindicală, avem o preocupare cu privire la reconversia profesională. Reconversia profesională se impune a fi gândită şi implementată din perspectiva protecţiei sociale, adică oamenii să ştie, să cunoască, să fie confortabili cu ideea că după o experienţă de zeci de ani în aeroport, în aviaţie, nu vor fi aruncaţi, daţi la o parte, ca şi personal auxiliar de care nu mai avem nevoie. Nici cu cei care nu sunt angrenaţi operativ în activităţile de aviaţie civilă nu ne permitem să facem acelaşi lucru. Pentru noi este foarte important, indiferent unde lucrezi, fie că în operaţiuni, cum au spus cei de la TAROM, fie că lucrezi la aeroport, ca personal aeronautic, pentru noi reconversia este importantă”, a mai spus Mircea Voinopol.

El a subliniat că este greu de găsit oameni tineri, deşi percepţia angajatorilor este că se pot găsi.

„Acea sintagmă pe care am auzit-o cu toţii: avem 10 la uşă ca tine, avem 20 la poartă. În aviaţie este falsă, pentru că în aviaţie există nişte standarde. Pregătirea personalului din aviaţie este foarte riguroasă, foarte costisitoare şi presupune un angajament puternic al organizaţiei. Este foarte greu să găsim personal specializat în aviaţie. Acesta este al doilea motiv pentru care ne interesează reconversia. Un motiv este pentru oameni şi al doilea este pentru organizaţie. Dacă nu are personal specializat, organizaţia nu poate funcţiona la standardele impuse de Uniunea Europeană”, a mai spus preşedintele Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă.

Totodată, el a menţionat că nivelul de salarizare din aviaţie ar trebui adus la nivelul altor ţări din Uniunea Europeană.

„Sunt două curente de opinie. Un curent de opinie este acela că, în momentul de faţă, nivelul salarial din aviaţie este oarecum inferior în raport cu munca prestată, cu exigenţele acestui tip de activitate şi în raport cu salariile din alte industrii, chiar aeronautică, dar din statele membre UE. Pe de altă parte, raportat la cealaltă parte a societăţii, un curent de opinie este că, în aviaţie salariile sunt relativ pe un palier ridicat, de la mijloc în sus. Realitatea este următoarea: şi nu aş comenta din punct de vedere al generaţiilor de tineri, aş comenta din punct de vedere al dorinţei de a face aviaţie. Aviaţia înseamnă şi dorinţă, aviaţia înseamnă şi pasiune. Mulţi dintre tineri nu sunt atraşi de acest domeniu, nu participă la concursurile care sunt deschise în domeniul aviaţiei”, a mai spus Voinopol.

El a subliniat că nivelul salarial este, în medie, de 6.000 – 7.000 de lei brut, în timp ce în Italia, un lucrător „Ground Operations” are un salariu de 2.500 deeuro brut.

„Suntem la o întâlnire cu Federazione Nazionale UGL Trasporto Aereo, cea mai mare confederaţie din Italia, şi chiar am întrebat ce salariu mediu are un lucrător „Ground Operations” – şi au spus 2.500 de euro brut. Acolo vrem să ajungem şi noi, salariaţii noştri, să aibă un salariu brut de minimum 2.500 de euro. (…) Pe noi ne interesează stabilitatea locurilor de muncă, ne interesează să negociem contractul colectiv de muncă care expiră anul acesta. Ne interesează să dezvolte aviaţia pe Băneasa, astfel încât să securizăm locurile de muncă pentru colegii noştri de la Băneasa şi să creăm oportunităţi”, a mai spus preşedintele Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti administrează cele două aeroporturi principale ale României: Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu.

Conferinţa Aviaţia Civilă în România şi Italia a fost organizată de Federazione Nazionale U.G.L Trasporto Aereo, alături de organizaţii sindicale din aeroporturi afiliate la Confederaţia Meridian, Federaţia Sindicatelor Personalului Aeroportuar din Romania, Sindicatul Aeroportuar Henri Coandă şi Sindicatul Unit TAROM (SUT).

Sursa foto: Facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian

Te-ar mai putea interesa și
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 61,91......
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Imagini noi cu primul tunel veritabil de autostradă din România. Porr a excavat peste 600 de metri
Autostrada Sibiu – Pitești: Imagini noi cu primul tunel veritabil de autostradă din România. Porr a excavat peste ...
Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu - ...