1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

News

Mistral/Rusia: 'Nimeni din exterior nu dictează comportamentul Franţei', afirmă premierul Manuel Valls

Premierul francez, Manuel Valls, a afirmat vineri că Franţa ia decizii în mod suveran, 'fără ca nimeni din exterior să îi dicteze comportamentul', în legătură cu livrarea controversată a două nave Mistral către Rusia, transmite AFP.

14 noi, 2014 | Agerpres

'Am avut deja ocazia să spun că în acest stadiu, în prezent, nu sunt reunite condiţiile pentru livrarea (vasului) Mistral', a declarat presei Manuel Valls, în marja unei vizite efectuate la Auxerre (la sud-est de Paris).

Franţa are termen până la sfârşitul lunii noiembrie să livreze Rusiei prima navă de război Mistral, dacă nu vrea să se expună unor 'serioase' cereri de compensaţii, a declarat vineri o sursă 'de rang înalt' de la Moscova, citată de agenţia de presă RIA Novosti.

'Franţa îşi onorează angajamentele, însă Franţa este o naţiune care contează, care se află în concertul naţiunilor şi care cere pacea în Ucraina. Care ia decizii în mod suveran, fără ca nimeni din exterior să îi dicteze comportamentul', a dat asigurări prim-ministrul.

'Ceea ce este esenţial, iar François Hollande va discuta despre aceasta cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern cu prilejul summitului G20, este să regăsim drumul spre pace între Ucraina şi Rusia', a adăugat el.

'Din nefericire, suntem departe de aşa ceva. Iar tensiunile din ultimele zile, din ultimele săptămâni, ne demonstrează, din păcate, acest lucru. Este război şi sunt morţi. În fiecare zi se moare în Ucraina, la Doneţk', a subliniat Manuel Valls. 'Trebuie făcut totul pentru pace. Fiecare trebuie să participe la aceasta', a continuat demnitarul francez.

Mistral, nave de proiecţie şi comandament (BPC), sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere şi tancuri sau pot găzdui la bord un stat-major. Vânzarea lor către Rusia a fost încheiată în iunie 2011, sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy, pentru o sumă totală de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Preşedintele francez, François Hollande, ş-a exprimat dorinţa ca fragilul armistiţiu intrat în vigoare la începutul lui septembrie să fie 'respectat în întregime' în Ucraina înainte ca Parisul să livreze acest primă navă către Rusia.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO