Mişu Negriţoiu, ASF: Transformarea fondurilor de pensii din pilonul II nici nu cred că trebuie discutată

Transformarea fondurilor de pensii din pilonul II nici măcar nu trebuie discutată, a declarat, marţi seară, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul unui eveniment pe tema perspectivelor economiei din acest an.
Economica.net - mar, 11 apr. 2017, 20:42
Mişu Negriţoiu, ASF: Transformarea fondurilor de pensii din pilonul II nici nu cred că trebuie discutată

În ceea ce priveşte pensiile private, vreau să spun că, din ce ştim noi, din contactele pe care le avem, problema transformării fondurilor de pensii din pilonul II nici nu cred că trebuie discutată, apropo de câteva semnale de alarmă care s-au dat’, a spus Negriţoiu.

El a făcut această declaraţie în contextul în care, marţi, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală intenţie de naţionalizare a fondurilor private de pensii.

Pe de altă parte, Negriţoiu a mai spus că urmează un hop şi pe piaţa asigurărilor obligatorii, unde perioada de plafonare a tarifelor RCA va expira în curând.

‘Încă este vedeta asigurărilor RCA-ul, încă mai avem nişte hopuri de trecut, încă este suficientă neîncredere şi sper să nu avem surprize, iar piaţa să evalueze constant, dacă nu echilibrat’, a spus oficialul ASF.

El a arătat că, anul trecut, asigurările de sănătate au crescut cu 70%.

‘Vrem să creştem partea de asigurări pe agricultură, sănătate, asigurări de catastrofă, dar trebuie să colaborăm cu Guvernul, pentru că trebuie să ajungem la produse echilibrate’, a arătat el.

Negriţoiu a menţionat că, în ultimii ani, piaţa asigurărilor a înregistrat dezechilibre de neimaginat.

‘Dacă vă uitaţi în ultimii trei ani la rata combinată, care este ca şi cursul de schimb, care reprezintă toate costurile raportat la primele brute în asigurări şi, dacă vă uitaţi la RCA, care e cu problema, 139 este un dezechilibru aproape de neimaginat. Cum s-a putut lucra în asemenea piaţă, în care costurile sunt 140% din venituri?’, s-a întrebat el.

Potrivit preşedintelui ASF, de-abia acum piaţa se aşază, crescând cu 12% valoric şi cantitativ.

‘Ce-am văzut eu, venind din afară: aceasta a fost o şansă ca cineva din afară, obişnuit cu riscurile, să identifice problema. Calitatea actorilor din piaţă a fost destul de îndoielnică sub aspectul înţelegerii sistemului de riscuri’, a apreciat Negriţoiu.

În ceea ce priveşte piaţa bursieră, aceasta a trecut printr-o operaţiune de curăţenie, apreciază el.

‘Piaţa de capital sperăm să ajungă emergentă, în funcţie de cum se va contura filosofia fondului naţional de investiţii şi dezvoltare’, a adăugat Negriţoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de piese turnate Blank Barth B2 Smart Precision cu peste 400 de agajaţi la Timişoara a revenit pe profit. Firma şi-a schimbat denumirea după preluarea integrală de Texmo Blank Beteiligungs
Producătorul de piese turnate Blank Barth B2 Smart Precision cu peste 400 de agajaţi la Timişoara a revenit pe profit. ...
Producătorul de piese turnate de precizie pe bază de oţel, aluminiu, cobalt şi nichel Blank Barth B2 Smart Precision din Timişoara e deţinut integral de Texmo Blank Beteiligungs GmbH după ce......
Noul premier sârb Milos Vucevic a declarat că Belgradul este pregătit să facă compromisuri în relația cu Priștina
Noul premier sârb Milos Vucevic a declarat că Belgradul este pregătit să facă compromisuri în relația cu Priștina
Noul prim-ministru sârb, Milos Vucevic, a expus într-un interviu acordat AFP provocările majore cu care se confruntă ...
Revolut lansează primul program de loializare pan-european pentru carduri de debit, Puncte Revolut
Revolut lansează primul program de loializare pan-european pentru carduri de debit, Puncte Revolut
Revolut a anunțat astăzi că lansat programul său pan-european de loializare, Puncte Revolut (RevPoints). Această nouă ...
Parchetul European a început anchetarea fostului președinte al BEI Werner Hoyer
Parchetul European a început anchetarea fostului președinte al BEI Werner Hoyer
Fostul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), Werner Hoyer, este cercetat de Parchetul European (EPPO), a ...