Mişu Negriţoiu: Prefer să ies din ASF scos de politicieni, nu de DNA

Preşedintele ASF spune că se aşteaptă să fie revocat, dar că acel raport de care se vorbeşte are două vicii.
Economica.net - mie, 10 mai 2017, 10:57
Mişu Negriţoiu: Prefer să ies din ASF scos de politicieni, nu de DNA

„Prefer să ies scos de politicieni, nu de DNA, pentru că aceasta ar fi alternativa la revocare”, a spus, în glumă, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) miercuri, 10 mai, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele ASF a spus că se aşteaptă să fie revocat, dar că acel raport de care se vorbeşte are două vicii. Unul de fond: legislaţia românească protejează independenţa autorităţii financiare, ori un astfel de vot ar încălca-o. Al doilea viciu ar fi cel de formă: „Eu nu am fost chemat, întrebat, audiat de nicio comisie, nu mi s-au spus nici la ora actuală motivele pentru care mi se cere revocarea din funcţie. În plus, legea dată de Parlament spune în ce condiţii se poate face revocarea CA la ASF. Dar există interpretări diferite ale legii. De altfel, dacă cineva ar contesta la Curtea Constituţională această decizie de revocare probabil că ea ar fi infirmată, aşa cum s-a întâmplat în cazul tuturor deciziilor luate de comisiile parlamentare pe această temă. Dar probabil că în cazul meu nimeni nu va sesiza CCR”, a spus Negriţoiu, lăsând să se înţeleagă că există căi de atac în instanţă pentru o astfel de revocare. Acesta a precizat că probabil următoarea sa destinaţie va fi în zona fondurilor de investiţii.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în 27 aprilie, că s-a înţeles cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, asupra faptului că Mişu Negriţoiu trebuie demis cât mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o instituţie importantă care nu trebuie să funcţioneze ca şi cum ar fi „moşia” unuia sau unora, scria News.ro.

Biroul Permanent al Senatului a transmis în 18 aprilie Birourilor Permanente Reunite raportul comisiilor economice şi de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului privind revocarea din funcţie a şefului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, din cauza modului în care ASF a gestionat criza de pe piaţa RCA din 2016.

Potrivit raportului din octombrie 2016, Mişu Negriţoiu nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute în legea de funcţionare a ASF, motiv pentru care comisiile parlamentare au hotărât, cu majoritate de voturi (o abţinere şi un vot neexprimat al unui parlamentar aflat în conflict de interese) să înainteze plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului propunerea de revocare a lui Negriţoiu din funcţia de preşedinte al ASF, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Tot în 18 aprilie, şi liderul PNL Raluca Turcan declara că Mişu Negriţoiu trebuie demis de la ASF pentru că decizia la nivelul instituţiei pe care acesta o conduce a fost „contaminată politic” de PSD şi că amendarea companiei NN a fost executată la ordinul politic dat în văzul tuturor de la televizor de Liviu Dragnea.

În luna aprilie, ASF a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.

Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în Parlament numirea sa. Negriţoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Ruşanu, care şi-a dat demisia de la şefia autorităţii din arestul poliţiei, în martie 2014, în condiţiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica – ASF.

În perioada mai 1997 – aprilie 2014, Negriţoiu a lucrat în cadrul ING România, potrivit contului de LinkedIn. În perioada 2010-2012, el a ocupat funcţia de director general al băncii, iar între septembrie 2012 şi aprilie 2014, a fost preşedintele ING Bank România.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...