Mitroi, ASE: Reducerea TVA la alimente va veni la pachet, probabil, cu măsuri de înăsprire fiscală

Măsura de reducere a TVA a alimente va veni la pachet, probabil, cu nişte măsuri de înăsprire fiscală pe alte paliere, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Mitroi, profesor de investiţii şi finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice /ASE/.
Economica.net - mie, 08 apr. 2015, 07:43
Mitroi, ASE: Reducerea TVA la alimente va veni la pachet, probabil, cu măsuri de înăsprire fiscală

‘Ea (măsura luată marţi n.r.) va veni la pachet, probabil, cu nişte măsuri de înăsprire fiscală pe alte paliere, adică impozite pe proprietate, pe capital, pentru că nu cred că va mai fi atât spaţiu fiscal după reducerea preconizată de acum şi cealaltă la toate, la 20%. Eu nu cred că va mai fi atât spaţiu fiscal pentru alte taxe şi impozite, în special cele legate de proprietate şi capital. România se află în postura firească acum de a susţine un pic consumul, de a se adresa păturii mai puţin avute a populaţiei la care consumul contează. Este o măsură care face sens şi este în ton cu revenirea economică generală’, a spus Mitroi.

De asemenea, acesta a precizat că măsura de relaxare fiscală a consumului este firească după o serie de măsuri mai puţin chibzuite de înăsprire fiscală, luate în ultima vreme.

‘Deci, este o măsură care trebuie să închidă favorabil. Este o măsură care se adresează doar unei anumite pături a populaţiei, în special cea la care consumul reprezintă o proporţie importantă din venituri. Adică probabil cele două treimi din populaţia României care trăiesc mai modest. Se va vedea acest avantaj la veniturile disponibile. Estimarea mea este că vorbim de 7-8% până în 10 procente. Nu este niciun merit politic aici, pentru că politicianul nu dă niciodată din banii lui. Absolut orice guvern este obligat să gândească’, a explicat profesorul ASE.

Potrivit acestuia, Guvernul împarte beneficiile stabilizării macroeconomice şi cu contribuabilii prin măsura luată.

‘Guvernul împarte ceva din beneficiile stabilizării macroeconomice şi cu contribuabilii, pusă la pachet pe revenirea macroeconomică şi relativa stabilitate în care România apare aşa, ca o primadonă, în regiune, macroeconomică. Dintr-odată suntem de exemplu şi politic, şi economic. Deci avem un pic de vânt favorabil aşa care ne bate în pânze şi e firesc să-l folosim acum’, a precizat Adrian Mitroi.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie anul acesta.

‘În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice’, a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...