Mitroi, ASE: Salariile trebuie crescute repede şi în mod echitabil. Privatul va vedea ce oportunităţi are

Salariile trebuie crescute repede şi în mod echitabil, să fie luat 'taurul de coarne', şi chiar dacă va dezechilibra puţin privatul, acesta dacă se uită peste următorul ciclu economic va vedea ce oportunităţi are în România, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).
Economica.net - mie, 12 apr. 2017, 08:10
Mitroi, ASE: Salariile trebuie crescute repede şi în mod echitabil. Privatul va vedea ce oportunităţi are

‘Chiar dacă din punct de vedere fiscal al compactului, al consolidării finanţelor, salariile sunt prima motivaţie pentru care toţi analiştii economici vor comenta şi se vor îngrijora, deficitul de forţă de muncă şi de salarizare în Europa este atât de grav şi e perturbator pentru potenţialul economic al României încât trebuie să facem acest gen de mişcare şi să ridicăm salariile în lista de priorităţi. Că sunt salariile publice, sunt de acord şi există o discrepanţă între salariul public şi privat. Modalitatea obligatorie prin care consumatorul român, muncitorul român, angajatul român îşi va ridica productivitatea este doar prin atractivitatea de salarii. Serviciile publice sunt de slabă calitate, şi returul lor social, şi datorită faptului că există discrepanţe salariale. Este lucrul la care oamenii sunt cei mai sensibili şi fiecare din noi ne măsurăm şi faţă de ceilalţi. O lege este obligatorie şi creşterea salariului este obligatorie pentru că şi privatul va trebui să vină din urmă’, a spus Mitroi.

El a precizat că cea mai mare problemă a privatului este cu forţa de muncă, dar şi lipsa de pregătire a acesteia.

‘Am o cerere excepţională pentru produsele şi serviciile mele pe care eu nu o pot satisface în primul rând din cauza forţei de muncă. În al doilea rând este şi lipsa ei de pregătire. Al treilea lucru ţine de motivaţia ei şi de principiile moderne de management al resurselor umane. Atât timp cât avem un deficit absolut cronic pe toate nivelele şi plătim pe unii foarte mult şi pe alţii foarte puţin în sistemul bugetar, sunt absolut nişte salarii exorbitante şi nedrepte, e clar că ai nevoie de legea salarizării bugetare, să existe un echilibru. Dacă mă întrebi din punct de vedere al privatului, un privat înţelept se uită înainte şi vede că asta e principala lui slăbiciune. Deşi are piaţă pe care poate să o adreseze, are idei, finanţare, toate ingredientele de stabilitate pe care şi le doreşte, vorbesc şi de antreprenorul local şi extern, el mare o mare problemă care se cuplează, evident, şi cu infrastructura. Forţa de muncă este noua mare durere de cap a economiei româneşti, ori insuficientă, ori insuficient pregătită, ori motivată’, a mai spus profesorul ASE.

El este de părere că Legea salarizării unitare va aşeza într-o ordine oarecare salariile la stat.

‘E obligatoriu să ştii că există o piramidă a responsabilităţii bazată pe responsabilitate socială şi nu pe levier social, cum s-a întâmplat până acum, cine are putere de negociere mai mare are şi salariu mai mare. Distorsiunile vin de la sporuri, de la toate complicaţiile şi toate maşinăriile pe frontiera legalităţii făcute de autorităţi în favoarea angajaţilor. Sporurile contează foarte mult şi toate celelalte care se adaugă. Sunt adeptul salariilor mai mari. Europa se grăbeşte şi exodul, care din nefericire nu este exodul întâmplat, ci este şi în viitor – toţi studenţii, îi văd, au un singur gând, anume care este oportunitatea lor să vadă Europa din punctul de vedere al unui angajat. Mia aia de euro în plus este ca un magnet. Aia trebuie rezolvată cumva şi trebuie grăbit procesul de convergenţă’, a mai arătat Mitroi.

El a mai spus că din cele trei griji, deficitul de forţă de muncă, de pregătire al ei şi cel de motivaţie, ar trebui început cu echitatea socială care este aşezarea pe o piramidă a responsabilităţii sociale.

‘Deci e corect să ai o lege unică, ai nevoie de acest efect de creştere a salariilor care să vibreze în toată economia pentru că există foarte multă cerere în economia românească şi foarte mult PIB potenţial adormit care nu este satisfăcut din cauza faptului că nu avem şoferi de camionete, specialişti IT, asistente medicale, profesori la şcoală. Unde îi avem, probabil că îi plăteşti ori incorect, ori prea puţin. Aşa că ‘trebuie luat taurul de coarne’, făcută această piramidă a echităţii sociale care va dezechilibra, într-adevăr, privatul, dar acesta nu va avea ce face pentru că se uită peste următorul ciclu economic şi vede ce oportunităţi excepţionale sunt în România, care nu sunt satisfăcute. Ca economist comportamental, asta cred că este abordarea, trebuie să creştem salariile repede şi în mod echitabil’, a conchis profesorul.

 

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...