Mitroi, CFA: Inflaţia ar putea creşte uşor în luna aprilie

Inflaţia ar putea înregistra o creştere uşoară în luna aprilie, dar aceasta va fi nesemnificativă, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, secretar general al CFA România.
Economica.net - vin, 13 apr. 2012, 06:58
Mitroi, CFA: Inflaţia ar putea creşte uşor în luna aprilie

‘Probabil că va fi o uşoară creştere a inflaţiei în România în aprilie, dar este nesemnificativă faţă de alte lucruri mai importante’, a afirmat Mitroi.

În opinia sa, cel mai important lucru în momentul de faţă este acela că economia mondială, şi cea românească stagnează, scrie Agerpres.

‘Cel mai important lucru este că economia mondială şi, probabil, şi cea românească s-au oprit. Au încremenit. Aşteptările de ieşire din impactul acesta economic se vor prelungi. În primul rând pentru că urmează an politic extrem de dificil în Europa. Politicienii care sunt acum vin la alegeri. Irlanda, Islanda, România, Franţa, Germania vor face tot ce le stă în putinţă să uşureze şi să dea impresia, probabil printr-o uşoară inflaţie, că lucrurile stau mai bine. Politicienii prezenţi vor dori să fie realeşi. Atunci, probabil, măsurile pe care le vor lua vor fi mai puţin antiinflaţioniste. Vor fi măsuri de relaxare’, a spus Mitroi.

Oficialul CFA crede că, în termeni de inflaţie, probabil în prima jumătate a anului România va fi într-o poziţie mai favorabilă decât zona euro, pentru câteva luni, dar în partea a doua a anului lucrurile nu vor mai arăta aşa.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,4% în martie 2012, de la 2,59%, nivel consemnat în luna februarie 2012, înregistrându-se un nou minim istoric al ultimilor 23 de ani, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În martie, preţurile s-au majorat cu 0,42% faţă de luna precedentă, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,64%, a produselor nealimentare cu 0,32 procente, dar şi în urma creşterii tarifelor la servicii cu 0,20%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele trei luni din 2012 a fost de 0,5%, faţă de nivelul de 0,7% consemnat în perioada similară din 2011.

Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) a estimat săptămâna trecută o rata anuală a inflaţiei de 2,5% pentru luna martie, iar pentru luna decembrie de 3,5%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de nivelul prognozat în cadrul sondajului anterior.

Banca Naţională a României a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru 2012 de la 3% la 3,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...