Mitroi, despre conversia creditelor: Băncile ne vor pune la plată pe noi, ceilalţi debitori

Băncile nu se vor purta cu gentileţe pe subiectul privind conversia creditelor, iar toţi ceilalţi vor plăti preţul pentru această lege, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).
Economica.net - mar, 18 oct. 2016, 12:24
Mitroi, despre conversia creditelor: Băncile ne vor pune la plată pe noi, ceilalţi debitori

‘Orice dreptate aparentă a unora este o nedreptate făcută celorlalţi. O decizie luată astăzi, peste 10 ani se va putea dovedi neinspirată şi invers. În general orice încercare de a face o favoare cuiva este o defavoare făcută tuturor. Să nu credeţi că băncile se vor purta cu gentileţe pe acest subiect, ci vor pune la plată pe ceilalţi debitori, pe noi debitorii, pe noi cei care vom vrea să luăm credite în viitor. Într-un fel sau altul să nu credeţi că este doar banca care va plăti efectele legii, ci vom plăti şi noi cei care avem credite în euro sau în lei. De aceea, în general sunt puţin convins că astfel de măsuri au efectele scontate’, a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, măsura nu a avut studiu de impact, iar debitorii în euro şi lei şi deponenţii nu au nicio vină pentru ce va urma.

‘Măsura nu a avut studiu de impact şi studiu de corectitudine. Poate este o lege corectă pentru unii. Cei care sigur nu au nicio vină suntem debitori în euro, în lei şi noi, deponenţii. Fiecare într-un fel sau altul pe termen lung o să plătim într-un fel sau altul prin dobânzi mai mari. În concluzie efectul este mai puţin dezirabil, efectele favorabile vor fi puţine şi se vor adresa unei pături înguste. Orice pozitie de forţă va trebui undeva să găsească un debuşeu. Debuşeul va fi că noi toţi vom fi la plată. Spectatorii vor plăti biletul la spectacol. Înţeleg bătălia lor cu băncile dar nu înţeleg de ce trebuie să decontăm asta şi noi ceilalţi’, a mai afirmat profesorul ASE.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 248 de voturi ‘pentru’, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a arătat că proiectul spune de asemenea că, ‘la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi’ iar ‘sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit’.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Reducerea TVA la 5% pentru locuințele noi, explicată pe înțelesul tuturor de doi specialiști: “Dacă legiuitorul nu s-a raportat la Legea Locuinței, nici organul fiscal nu trebuie să o facă”
Reducerea TVA la 5% pentru locuințele noi, explicată pe înțelesul tuturor de doi specialiști: “Dacă legiuitorul nu ...
Clarificările aduse prin noul act legislativ se aplică tuturor situațiilor de drept, consideră specialiștii. Invitați la Gândul Exclusiv, avocatul specializat în contencios administrativ și......
Ministerul Finanțelor a împrumutat peste 1,48 de miliarde de lei de la bănci, cu dobânzi de sub 8%
Ministerul Finanțelor a împrumutat peste 1,48 de miliarde de lei de la bănci, cu dobânzi de sub 8%
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,487 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni ...
Ministrul Energiei sfătuiește chiriașii să-și facă propriile contracte de energie electrică
Ministrul Energiei sfătuiește chiriașii să-și facă propriile contracte de energie electrică
Virgil Popescu a declarat azi, în conferință de presă, că cei care stau în locuințe închiriate ar trebui să își ...
Cheltuielile românilor pentru ieşitul în oraş în 2022, mai mari cu peste 30% faţă de 2021 – studiu
Cheltuielile românilor pentru ieşitul în oraş în 2022, mai mari cu peste 30% faţă de 2021 – studiu
Cheltuielile românilor la restaurant, cafenea, pub sau fast-food în acest an ar putea fi mai mari cu peste 30% decât în ...