MJ pune în dezbatere publică proiectul HG privind amenajarea Cartierului Justiţiei

Ministerul Justiţiei (MJ) a pus joi în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind amenajarea unui 'cartier' al Justiţiei în zona centrală a Bucureştiului, unde să fie concentrate instituţii din sistemul judiciar, urmând să fie amenajat şi un centru cultural, notează Agerpres.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 15:36
MJ pune în dezbatere publică proiectul HG privind amenajarea Cartierului Justiţiei

Potrivit site-ului MJ, a fost pus în dezbatere proiectul de HG pentru aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiţii, situat în municipiul Bucureşti, Bd. Unirii, sectorul 3, din ‘Esplanada’ în ‘Cartierul Justiţiei’, precum şi a programului prioritar de reconversie funcţională a acestuia.

MJ precizează că obiectivul ‘Esplanada’, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care presupunea realizarea unui centru urban polifuncţional, prin intermediul unui parteneriat public-privat, nu a fost realizat.

Ca urmare, Ministerul Justiţiei propune realizarea noului proiect pentru care este necesară promovarea unui nou act normativ având ca obiect: aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiţii abandonat, aprobarea programului prioritar de reconversie funcţională a acestuia, care să ţină seama de situaţia juridică actuală a terenurilor, de legislaţia în vigoare, precum şi de intenţiile actuale ale Guvernului cu privire la acest teren cu potenţial strategic pentru dezvoltarea Capitalei; mandatarea MJ şi a Ministerului Culturii să iniţieze demersurile legale necesare efectuării fazelor de proiectare şi execuţie pentru ‘Cartierul Justiţiei’.

‘În decembrie 2014, Guvernul a aprobat prin memorandum oportunitatea demarării demersurilor necesare realizării unui Cartier pentru Justiţie. (…) Acest complex urbanistic de anvergură reprezintă un obiectiv major de investiţii care va crea condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii mai multor instituţii din cadrul sistemului judiciar printre care: CSM, Inspecţia Judiciară (IJ), Curtea de Apel Bucureşti, Judecătoriile sectoarelor 2 şi 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), Institutul Naţional al Magistraturii (INM), Şcoala Naţională de Grefieri (SNG)’, se arată în nota de fundamentare.

MJ precizează că, printr-un act normativ recent, a fost mandatat să întreprindă toate demersurile legale necesare finanţării proiectării şi execuţiei lucrărilor din fonduri rambursabile, nerambursabile şi din bugetul propriu, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite.

‘Cartierul Justiţiei’ va grupa instituţii din domeniile Justiţiei şi Culturii pentru care se vor construi zeci de mii de metri pătraţi.

‘Schema funcţională a cartierului va avea în vedere regruparea spaţiilor destinate instanţelor de judecată cu sediul în Bucureşti – săli de judecată, arhive, birourile aferente pentru judecători, grefieri, personal contractual şi auxiliar, spaţii tehnice etc. Astfel, Noul Palat de Justiţie, regrupând funcţiunile menţionate va ocupa poziţia frontală în cadrul ansamblului. În planul doi sau în prelungire se vor realiza celelalte clădiri, fie independente, fie unite printr-un acoperiş comun, care vor permite accesul liber spre curţile de lumină sau spre curţile din incintă. Aici vor funcţiona: CSM şi IJ grupate într-o singură clădire; instituţiile de învăţământ superior (SNG şi INM) regrupate fie în clădiri independente, fie în aceeaşi clădire pentru eficientizare; PTB se va regăsi într-o clădire independentă, însă relaţionată cu Palatul de Justiţie printr-un acces subteran sau suprateran’, se spune în document.

Proiectul include şi un Centru Cultural Multifuncţional, continuându-se astfel programele de extindere a infrastructurii susţinute de Ministerul Culturii.

‘Centrul Cultural Multifuncţional se doreşte a fi o clădire unică, independentă, cu o configurare funcţional-volumetrică flexibilă, care să permită adaptarea spaţiilor interioare şi exterioare la o multitudine de manifestări culturale. (…) Totodată, clădirea, cu o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 30.000 mp şi posibil a fi amplasată pe un teren de cca. 12.000 mp, împreună cu spaţiile verzi aferente, va găzdui inclusiv săli, galerii, curţi interioare sau un atrium, zone cu funcţiuni conexe de tipul librăriilor, galeriilor, cafenelelor, magazinelor de profil şi zonelor de relaxare’, se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit MJ, Planul urbanistic de detaliu (PUD) se va întocmi pentru întregul amplasament şi va fi însoţit de o ilustrare urbanistică. Totodată, studiile tehnice pentru infrastructura şi reţele vor fi întocmite pentru întregul amplasament.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...