Mobius: Greul nu a trecut pe pieţele emergente

Greul nu a trecut pentru pieţele emergente, iar investitorii vor continua să vândă, după scăderea indicilor bursieri la minime ale ultimelor cinci luni şi deprecierea abruptă a monedelor, anticipează preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets, Mark Mobius.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 11:05
Mobius: Greul nu a trecut pe pieţele emergente

„Sentimentul negativ este destul de puternic, aşa că vă puteţi aştepta în continuare la ieşiri semnificative. Studiem piaţa dar nu cumpărăm în acest moment. Preţurile pot merge mai jos sau se pot stabiliza într-o perioadă mai lungă”, a afirmat Mobius, care supraveghează active de peste 50 miliarde de dolari pe pieţele emergente la Templeton Emerging Markets,  citat de Bloomberg.

Mobius este un vechi promotor al investiţiilor pe pieţele emergente, unde face afaceri de peste 40 de ani. Templeton Emerging Markets controlează şi compania care administrează Fondul Proprietatea.

Indicele bursier MSCI Emerging Markets s-a prăbuşit cu 11% de la maximul înregistrat pe 22 octombrie 2013 şi înregistrează cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani în raport cu indicele global MSCI World Index al burselor din ţările dezvoltate.

Pieţele emergente traversează o perioadă de retrageri masive de capital, declanşate de decizia Rezervei Federale de a reduce programul de injecţii de lichiditate în dolari prin preluarea de obligaţiuni, care a accentuat temerile investitorilor legate de încetinirea creşterii economiei globale.

Monedele statelor cu economii emergente, inclusiv lira turcească, au înregistrat deprecieri abrupte în ultimele săptămâni, determinând băncile centrale din aceste ţări să ridice dobânzile.

Investitorii au retras peste 12 miliarde de dolari din fonduri de administrare de active emergente în ultimele două săptămâni, cele mai mari ieşiri înregistarte începând din ianuarie 2008, potrivit datelor EPFR Global/Morgan Stanley.

Volatilitatea va creşte, la fel şi primele de risc, a afirmat pentru Bloomberg Philip Moffitt, director în cadrul Goldman Sachs Asset Management.

Fostul preşedinte al Goldman Sachs Asset Management, Jim O’Neill, care a inventat în 2001 termenul „BRIC” pentru a descrie marile pieţe emergente (Brazilia, Rusia, India şi China), este de altă părere. El a declarat recent într-un interviu că scăderile puternice înregistrate recent pe pieţele emergente oferă oportunităţi de cumpărare.

„Unele locuri în zona statelor în dezvoltare au reale probleme, dar să descriem situaţia drept un fel de criză generalizată pe pieţele emergtente este oarecum ridicol. Suntem probabil aproape de o bună oportunitate de cumpărare şi nu trebuie să cedăm panicii”, a spus O’Neill, citat de Bloomberg.

Mobius, preşedintele Templeton Emerging Markets, a identificat oportunităţi de cumpărare pe pieţele de frontieră – ţări prea mici sau prea slab dezvoltate pentru a fi incluse în indicii pieţelor emergente. El s-a orientat către companii din Africa, din ţări preucm Kenya sau Nigeria, anticipând că ratele de creştere economică de acolo vor fi afectate în mai mică măsură de turbulenţele de pe pieţele mai mari.

Investitorul a mai declarat recent că fluxurile de capital către pieţele emergente vor reveni în cursul acestui an, deoarece creşterea economică este mai rapidă în aceste ţări, datoria publică este redusă în raport cu economiile în dezvoltare, iar rezervele valutare sunt solide.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorii de energie vor plăti daune și pentru întreruperi scurte, variații de tensiune sau racordarea cu întârziere
Distribuitorii de energie vor plăti daune și pentru întreruperi scurte, variații de tensiune sau racordarea cu întârziere
ANRE a elaborat un nou standard de performanță pentru distribuitorii de energie electrică. Aceștia vor fi amendați și pentru întreruperile mai scurte de trei minute, pentru abateri de tensiune......
Nou centru de cercetare și dezvoltare al Porsche Engineering în România
Nou centru de cercetare și dezvoltare al Porsche Engineering în România
Porsche a anunțat astăzi că divizia sa, Porsche Engineering, a deschis un al doilea centru tehnologic în România după ...
Ministrul Energiei: Peste 95% dintre români doresc extinderea reţelelor de gaze cu finanţare din partea statului
Ministrul Energiei: Peste 95% dintre români doresc extinderea reţelelor de gaze cu finanţare din partea statului
Peste 95% dintre români doresc extinderea reţelelor de gaze cu finanţare din partea statului, ceea ce înseamnă că oamenii ...
România este cea mai restrictivă țară din UE în privința legislației din domeniul tutunului
România este cea mai restrictivă țară din UE în privința legislației din domeniul tutunului
Conform celei de-a patra ediții a Nanny State Index, România și Germania reprezintă doi poli opuși ai Uniunii Europene: ...