Modelul de creştere economică din România nu lucrează în interesul cetăţeanului – Filote (CE)

Modelul de creştere economică din România nu lucrează în interesul cetăţeanului, competitivitatea economică este obţinută prin salarii mici, nu prin calitate, iar încadrarea deficitului bugetar în ţinta stabilită s-a realizat prin sacrificarea investiţiilor, susţine şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.     
Economica.net - mie, 09 mart. 2016, 09:17
Modelul de creştere economică din România nu lucrează în interesul cetăţeanului - Filote (CE)
„România este în topul creşterii economice în Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp este şi în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creştere nu lucrează în interesul cetăţeanului şi, prin urmare, nu este un model pe care să îl încurajăm la nivelul Comisiei Europene”, a declarat, miercuri, Filote cu ocazia prezentării Raportului de ţară pentru România, realizat de Comisia Europenă. 

Mai mult, reprezentantul CE a menţionat faptul că şi competitivitatea economiei româneşti este bazată pe costuri mici, nu pe calitate, ceea ce înseamnă salarii mici pentru angajaţi şi astfel se explică ”paradoxul” menţionat anterior. 

În aceste condiţii, Angela Filote a menţionat că România are nevoie de relansarea investiţiilor, pentru a rezolva aceste probleme, mai ales că şi încadrarea în ţinta de deficit bugetar s-a realizat pe baza tăierii cheltuielilor, nu pe creşterea investiţiilor. 

„Dacă ne uităm la criteriul de deficit bugetar, unde România stă încă bine (spun că stă bine încă, pentru că la nivelul CE suntem îngrijoraţi de evoluţiile viitoare), şi acesta s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, nu pe încurajarea investiţiilor”, a precizat Filote. 

Mai mult, potrivit acesteia, instituţia pe care o reprezintă recomandă României ca măsurile cu impact fiscal important să nu mai fie luate în afara programărilor bugetare anuale. 

În privinţa investiţiilor, Angela Filote a reamintit că la nivelul UE există o mare oportunitate de relansare, prin planul Junker.  „Acest plan este derulat în mai multe state membre, dar România încă nu participă”, a mai spus reprezentantul CE. 

Angela Filote a precizat că Raportul de ţară a fost elaborat de Comisia Europenă şi va fi urmat de un răspuns al Guvernului, Programul Naţional de Reformă şi prin Programul de Convergenţă. 

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la...
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor ...
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...