Se schimbă legea: procesele pe clauze abuzive prin ANPC se termină mai repede

Guvernul a amânat până în iunie prevederile din noul Cod de procedură civilă care puteau duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele (inclusiv din cele de credit). A adus, însă, o altă modificare legii 193/2000 ce va avea efect din 15 februarie 2012: hotărârile instanţelor de fond la sesizarea Protecţiei Consumatorilor sunt supuse numai apelului.
Mihai Banita - Dum, 03 feb. 2013, 20:48
Se schimbă legea: procesele pe clauze abuzive prin ANPC se termină mai repede

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, se introduce un nou articol la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate întere comercianţi şi consumatori potrivit căruia hotărârile luate de prima instanţă, în acest caz Judecătoria, sunt supuse doar apelului.

Aceste dispoziţii urmează să se aplice pentru procesele începute în perioada 15 februarie 2013 (când intră parţial în vigoare noul Cod de procedură civilă) şi 30 iunie 2013 (ziua anterioară punerii în aplicare a tuturor modificărilor aduse la legea 193/2000).

Procese mai scurte pentru cei care fac reclamaţii la ANPC

Prevederea elimină posibilitatea întregului litigiu de a trece şi prin recurs, lucru ce ar trebui, teoretic, să grăbească finalizarea acţiunilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. ANPC va chema în judecată comercianţii care au în contracte clauze abuzive la Judecătoria în a cărei rază teritorială s-a săvârşit fapta sau contravenientul îşi are sediul, ca şi până acum, dar va încheia procesul în apel la Tribunal. De reţinut că nu toate procesele treceau până acum şi prin faza de apel.

Plângerile la ANPC din ultimii ani au vizat în mod special băncile, mai ales după intrarea în vigoare a OUG 50/2010. După ce „ordonanţa creditelor” a fost modifcată, clienţii băncilor au făcut sesizări privind clauzele abuzive din contracte având ca temei legea 193/2000. ANPC câştigaseră pentru consumatori până în luna octombrie a anului trecut 280 de procese din cele 350 încheiate cu hotărâri definitive (o rată de 80%), printre care şi procese cu zeci de reclamanţi pe aceeaşi speţă.

Prevederile privind eliminarea clauzelor abzuive din toate contractele, amânate

Acest amendament – judecata fond/apel – se regăseşte şi în forma modificată a legii 193/2000 prin legea de aplicare a noului Cod de procedură civilă în dispoziţiile ce se referă la eliminarea unei clauze declarată abuzivă din toate contractele.

Aplicarea acestor prevederi a fost amânată de Guvernul Ponta, la cererea băncilor, via FMI, până în luna iulie, „luând în considerare necesitatea efectuării unui studiu de impact şi organizării unei dezbateri publice extinse asupra normelor privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori”, după cum se arată în preambulul Ordonanţei.

Această necesitate a apărut abia acum, deşi legea 193/2000 a fost republicată în Monitorul Oficial în 3 august 2012, incluzând toate schimbările care ar putea aduce pierderi de peste 600 de milioane de euro pe an pentru bănci, după estimările acestora făcute încă de anul trecut.

Cei de la FMI au insistat pentru amânarea acestor dispoziţii, iar Guvernul a acceptat, deşi premierul Victor Ponta a declarat că nu este deloc prietenul bancherilor, ci a celor care sunt afectaţi de clauzele abuzive.

Textul de lege în vigoare acum poate fi consultat mai jos. Cu roşu, dispoziţia adăgată de OUG:

Art. 8. – Controlul respectarii dispozitiilor prezentei legi se face de reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, precum si de specialisti autorizati ai altor organe ale administratiei publice, potrivit competentelor.
Art. 9. – Organele de control efectueaza verificari la sesizarea persoanelor prejudiciate prevazute la art. 2 alin. (1) sau din oficiu .
Art. 10. – Comerciantii au obligatia de a prezenta organelor de control, in original, contractele incheiate cu consumatorii.
Art. 11. – Organele de control abilitate incheie proceseverbale prin care se consemneaza faptele constatate cu ocazia verificarilor facute, precum si articolele din lege incalcate de comerciant.
Art. 12. – Procesul-verbal se transmite, dupa caz, la judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit fapta sau in a carei raza teritoriala contravenientul isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul .
Art. 13. – (1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, aplica sanctiunea contraventionala conform art. 16 si dispune, sub sanctiunea daunelor, modificarea clauzelor contractuale, in masura in care contractul ramane in fiinta, sau desfiintarea acelui contract, cu daune-interese, dupa caz.
(2) In caz contrar, instanta va anula procesul-verbal intocmit.
(3) Hotărârea instanţei este supusă numai apelului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
O parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale ...
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...