Guvernul a amânat intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă pentru 15 februarie

Guvernul României a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, amânarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă şi a modificărilor legislative adiacente pentru 1 iulie 2013 15 februarie 2013. Codul de procedură ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 februarie.
Mihai Banita - mie, 30 ian. 2013, 13:59
Guvernul a amânat intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă pentru 15 februarie

Precizare: Guvernul a trimis o erată – intrarea în vigoare a noului Cod de procedură se amână pentru 15 februarie şi nu 1 iulie 2013.

„Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil. 

Totodata, Ordonanta abroga dispozitiile din Codul de procedura civila a caror neconstitutionalitate a fost constatata prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 967/2012.

Ordonanta proroga pana la data de 1 iulie 2013, termenul prevazut la art. II din Legea nr. 115/2012 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, pentru corelarea cu data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Parlamentul a votat ieri, în conformitate cu cererea de reexaminare trimisă de Administraţia Prezidenţială, „Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă„.

Graba cu care Parlamentul a votat această lege indica faptul că noul Cod de procedură civilă ar putea intra în vigoare începând cu vineri, 1 februarie 2013, aşa cum stabilea legea. Legea urma să fie trimisă la Preşedinte pentru promulgare şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Aşa cum ECONOMICA.NET scria ieri, doar o OUG putea duce la amânarea intrării în vigoare a legii.

Ordonanţa adoptată astăzi de Guvern duce la cea de-a treia amânare a aplicării noului Cod de procedură.

Respiro pentru bancheri

„Urgenta actului normativ este justificata de faptul ca neadoptarea masurilor ar duce la blocaje la nivelul instantelor si la sporirea numarului proceselor avand ca obiect judecarea recursurilor, in conditiile in care infrastructura necesara functionarii noului sistem procesual civil nu este suficienta. Prin urmare, intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila se amana pana la data de 1 iulie 15 februarie 2013″, se mai arată în comunicat.

În motivele enumerate de Guven pentru a amâna intrarea în vigoare a legii nu este inclus şi unul foarte important, cel puţin pentru sistemul bancar.

Guvernul Ponta şi-a angajamentul în scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional că nu va adopta măsurile legislative din noul Cod de procedură până ce nu va face un studiu de impact asupra aplicării legii în sistemul bancar.

Prevederile din legea de aplicare (nr. 76/2012) a noului Cod de procedură duc, printre altele, la modificarea legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti.

Noile prevederi aduc posibilitatea unor procese de tip class action, în care, dacă o clauză este dovedită ca abuzivă în instanţă la acţiunea Protecţiei consumatorilor sau a unei asociaţii, atunci trebuie eliminată din toate contractele încheiate.

Unul dintre sectoarele cele mai lovite de această prevedere legală este, probabil, cel bancar. În ultimii ani au existat mii de procese între clienţi şi bănci în care a fost reclamată existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit. Cum aceste contracte sunt preformulate şi standard pentru fiecare bancă în parte, multe dintre ele fiind încheiate în anii anteriori crizei, o decizie a instanţei nefavorabilă băncilor i-ar lăsa cu pagube de peste 600 de milioane de euro pe an, după cum estimează chiar aceştia.

Ieri, reprezentantul delegaţiei FMI în România, Erik de Vrijer, declara că este necesar un studiu de impact pentru a determina impactul asupra sistemului bancar, astfel încât, prin aplicarea legii, interesul consumatorilor să fie respectat, iar băncile să nu fie gonite.

Amintim că modificările ce ar trebui aduse legii 193/2000 fac parte dintr-o directivă europeană din 1993 ce ar fi trebuit implementată complet la aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007.

Citiţi aici mai mult despre importanţa modificărilor la legea 193/2000.

Te-ar mai putea interesa și
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre care aproape 200.000 în Europa, reiese dintr-un studiu întocmit de The......
Erdogan insistă asupra condiţiilor de acceptare a Suediei şi Finlandei în NATO
Erdogan insistă asupra condiţiilor de acceptare a Suediei şi Finlandei în NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă ...
Gaze. Engie vine cu o ofertă de preț de 2,7 ori mai mare decât prețul actual. Scumpirea resimțită va fi însă mai mică
Gaze. Engie vine cu o ofertă de preț de 2,7 ori mai mare decât prețul actual. Scumpirea resimțită va fi însă mai mică
Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale al populației, trimite în aceste zile o nouă ofertă de preț celor care ...
Război Ucraina – Lupte grele în Lugansk. Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod – ziua 88 – LIVE TEXT
Război Ucraina – Lupte grele în Lugansk. Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod – ...
Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, relatează ...