1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Finanţe şi bănci

Modificări în top 5: BRD are cel mai mare profit, Raiffeisen cea mai mare creştere a profitului şi ING Bank cea mai mică rată a neperformantelor

Rezultatele financiare la nouă luni din 2018 ale primelor cinci bănci din sistem arată că BRD continuă să conducă după mărimea profiturilor nete, în timp ce Raiffeisen Bank raportează cea mai mare creştere a acestuia (aproape o dublare a acestuia faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creştere de 91%). Cea mai mică rată a creditelor neperformante o are ING Bank, de 3%, urmată de aceeaşi Raiffeisen Bank (4,3%). Cea mai mare rată a creditelor neperformante o are BCR, de 6,8%. Veniturile nete din dobânzi depăşesc profiturile.

Într-un top al băncilor care au obţinut cel mai mare profit, BRD rămâne pe primul loc în 2018 şi după publicarea rezultatelor financiare la 9 luni. Astfel, BRD a avut un profit net de 1,042 miliarde de lei, în condiţiile în care grupul BCR a avut un profit net de 1,015 miliarde de lei. Totuşi, BCR nu are cum să ocupe locul doi într-un top al profiturilor raportate de bănci deoarece raportările sunt la nivelul grupului şi nu al băncii. Deşi au fost solicitate datele defalcate pe bancă şi pe grup, BCR a răspuns că aceasta este politica grupului de ani de zile şi nu raportează altfel.

În acest context, profitul net pe grupul Banca Transilvania este mai mare decât cel al grului BCR. Profitul net pe grup al Băncii Transilvania a fost de 1,241 miliarde lei, cu peste 100 de milioane de lei mai marte decât al BCR Grup. Profitul curat al băncii însă a fost de 979,06 milioane de lei, profit care ar plasa-o pe locul doi în acest top al volumelor de profit obţinute strict de bănci nu şi de subsidiarele lor (societăţi de leasing, de credite personale, etc).

Cele două bănci, BCR şi Banca Transilvania, îşi dispută de altfel şi supremaţia pe piaţa bancară din punct de vedere al activelor deţinute. Pe grup, Transilvania are un total al activelor de 76,6 miliarde de lei, iar strict banca are 64,7 miliarde de lei. BCR are la nivel de grup un total al activelor de 72,21 miliarde de lei. Deci, la nivel de grup, Banca Transilvania a devansat BCR care a condus sistemul bancar peste 18 ani. La nivel de bancă însă, situaţia este neclară. Probabil raportul pe 2018 al BNR va dovedi clar cine este prima bancă din sistem din punct de vedere al activelor.

Cea de-a patra bancă, atât din punct de vedere al activelor cât şi a valorii profitului net la nouă luni din 2018, este Raiffeisen Bank, care a anunţat un profit de 718 milioane de lei, o surpriză atât la nivelul grupului Raiffeisen Bank cât şi la nivelul băncilor din România. Practic, Raiffeisen Bank este instituţia de credit care aproape şi dublat profitul, marcând o creştere de 91% în primele luni din 2018 faţă de primele luni din 2017.

ING Bank a raportat la rândul său un profit în creştere, ajungând la un net de 529 de milioane de lei după primele nouă luni din 2018. În privinţa ratei creditelor neperformante, cea mai mică rată o înregistrează în continuare ING Bank care a ajuns la numai 3%, urmată de Raiffeisen Bank cu 4,3%, Banca Transilvania cu 5,74% şi BRD cu 5,8%, iar BCR cu 6,8% credite neperformante încheie plutonul primelor cinci bănci din sistem.

Din luna iunie, băncilor cu neperformante mai mari de 5% şi grad de acoperire cu provizioane de sub 55% li se va aplica un amortizor de capital pentru risc sistemic de până la 2%. Aceasta presupune capitaluri suplimentare pentru băncile care în perioada august 2016 - septembrie 2017 nu au îndeplinit unul dintre cei doi indicatori. Rata creditelor neperformante pe total sistem bancar la nouă luni în 2017 a fost de 7,96%. Practic toate băncile vor trebui să îşi majorezeze capitalul cu minimum 1% din volumul neperformantelor, altele se vor duce şi către 2%, dacă nu au constituit suficiente provizioane. De remarcat că, în noile condiţii, coeficientul de amortitzare a riscului care presupune ceva masjorări ale capitalurilor unei bănci nu se va mai aplica nici lui ING Bank, nici lui Raiffeisen Bank.

Cui se datorează de fapt aceste creşteri ale profiturilor bancare? Grupurile internaţionale cu subsidiarele în România au declarat clar că băncile de aici au avut o contribuţie importantă la majorarea profiturilor locale şi pe grup tendinţei de creştere a creditării din aceste prime nouă luni din 2018, dar mai ales majorării dobânzilor. De exemplu, veniturile nete din dobânzi atât ale BRD (1,36 miliarde de lei), cât şi ale BCR (1,51 miliarde de lei) au fost peste profitul net la nivel de grup pentru fiecare bancă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO