Modificări la proiectul de OUG pentru contractele de credite. Apare Registrul Brokerilor de Credite

La cererea UE, legislația privind contractele de credit se modifică din nou. Este vorba de proiectul ANPC care a făcut distincția clară între consumator și persoană fizică drept beneficiar al unui contract de credit. Noutățile acestui proiect legislativ: apariția Registrului Brokerilor de Credite, comisioanele brokerilor sunt plătite de client, reducerea perioadei de grație de la şase luni la trei luni până la executarea silită, banca poate controla evaluatorul clientului, chiar dacă acesta este membru ANEVAR.
Gabriela Ţinteanu - mar, 08 mart. 2016, 22:04
Modificări la proiectul de OUG pentru contractele de credite. Apare Registrul Brokerilor de Credite

Proiectul Ordonanței de Urgență privind contractele de credit propus de ANPC, care reprezintă transpunerea în legislația românească a Directivei europene nr 17, și-a încheiat perioada de dezbatere publică și a fost înaintat spre avizare Ministerului Ecnomiei în această săptămână, urmând ca săptămâna viitoare să fie trimis guvernului. Neintrarea în vigoare a acestei ordonanțe ar putea atrage României procedura de infrigment.

Bancherii au cerut o serie de modificări la articolul 12 din proiectul legislativ, aliniatele 4 și 5 care se doresc a fi eliminate și înlocuite cu un alt articol care să permită băncilor să încheie asigurarea imobilelor luate pe credit, dacă contractorii de credit nu mai vor să prelungească asigurarea. Costurile asigurării vor fi însă imputate clientului putând fi retrase din contul acestuia.

O altă modificare se referă la posibilitățile pe care banca le are la dispoziție pentru majorarea costurilor împrumuturilor. În forma inițială, majorarea costurilor totale ale creditului era interzisă. Bancherii spun ca aceste modificări au fost solicitate special pentru a putea face în caz de nevoie restructurarea unor împrumuturi mai vechi.

Debitorul îşi poate vinde singur imobilul în doar 3 luni, nu şase cum era iniţial

O altă modificare față de proiectul inițial vizează următoarea prevedere: „În situaţia premergătoare declarării scadente a creditului sau a executării silite, consumatorul are dreptul să solicite creditorului vânzarea bunului imobil ipotecat direct de către consumator. Creditorul acordă acest drept pentru o perioadă de cel puțin 6 luni”, spune proiectul legislativ. Solicitarea bancherilor vizează reducerea acestei perioade de grație pentru debitor la 3 luni.

De asemenea, băncile comerciale au cerut introducerea posibilității ca evaluarea imobilului să fie făcută fie de un evaluator dintr-o listă de 12 agreați de bancă, fie de un evaluator ANEVAR. În plus, banca va putea verifica și controla evaluatorul ales de client.

Brokerii de credite reglementați de ANPC

În plus, „Acest proiect de lege reglementează și industria brokerilor de credite, ceea ce este un lucru foarte bun. Înseamnă în primul rând că industria este recunoscută, că se va profesionaliza și nu în ultimul rând că vom putea să validăm această meserie în COR în viitorul apropiat.

În România brokerajul de credite este o industrie relativ nouă, cu o istorie de 10-12 ani și cu o rată de penetrare de aproximativ 12% în industria bancară, față de peste 50% în Europa Centrală, 60% în Europa de Vest și peste 90% în SUA, în Canada, spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite de pe piața românească.

Spre deosebire de celelalte țări unde industria brokerilor de credite are o istorie de reglementare, în România proiectul de lege aduce în premieră reguli, condiții și responsabilități de funcționare. „În forma actuală a propunerii de lege sunt câteva aspecte care nu reies în mod expres din Directiva 17, nu sunt aliniate cu modelul validat și nici nu aduc beneficii directe consumatorilor. De altfel Directiva 17 este foarte clară și coerentă în recomandări, cel puțin referitor la industria brokerajului de credite. Dacă evaluăm istoricul și modelul existent împreună cu recomandările Directivei vom avea cu siguranță o industrie reglementată și consistentă de intermediere cu evidentă valoare adaugată pentru consumatorii de servicii financiare”, comentează Bidian.

Până la publicare Ordonanța de Urgență mai poate suferi modificări, săptămâna aceasta existând încă discuții între Ministerul Economiei, cel care va aviza proiectul, ANPC, inițiatorul, și părțile implicate.

Te-ar mai putea interesa și
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice din Venezuela, a fost locul în care şi-a găsit extrem de rapid un......
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...