Modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor pot crea grave prejudicii participanţilor la piaţă – AFEER

Aplicarea actului normativ pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale (123/2012), adoptat de Plenul Parlamentului şi transmis Preşedinţiei spre promulgare, poate conduce la grave prejudicii produse participanţilor la piaţă, prin crearea premiselor unor interpretări şi aplicări abuzive ori eronate, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
Economica.net - mie, 06 iul. 2016, 12:05
Modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor pot crea grave prejudicii participanţilor la piaţă - AFEER

‘Un demers lăudabil al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, de a invita la consultări toţi actorii pieţei, a fost stopat brusc, cu explicaţia că va fi continuat de Ministerul Energiei, pentru ca apoi să constatăm că, peste noapte, au fost luate în dezbatere anumite propuneri venite, conform informaţiilor noastre, din partea unei singure companii. Reprezentanţii AFEER au participat activ la consultările organizate la Parlament pe modificarea Legii 123/2012, am venit cu propriile amendamente şi constatăm acum că propunerile noastre nu numai că nu au fost luate în considerare, dar au fost aprobate modificări la lege care pot afecta grav activitatea furnizorilor de energie electrică’, a declarat preşedintele AFEER, Ion Lungu.

Mai mult, reprezentanţii Asociaţiei remarcă faptul că, în aceeaşi zi, Parlamentul şi Guvernul au reuşit să aprobe modificări diferite la Legea 123/2012.

Una dintre modificările operate conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piaţa internă sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, ‘producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piaţă internă sau la export energia electrică, în conformitate cu art. 28 şi celelalte prevederi legale în vigoare’.

Art. 28 din Legea nr. 123/2012, la care se face trimitere în mod expres, reglementează obligaţiile producătorilor de energie electrică, iar lit. c a acestui text de lege prevede obligaţia acestora de a oferta ‘public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreagă energie electrică disponibilă’. AFEER sesizează că, între cele două dispoziţii menţionate în lege, există o incompatibilitate evidentă, în aşa fel încât în niciun caz modificarea introdusă nu îşi va putea găsi aplicare practică în formă actuală a textului, astfel cum a fost transmis spre promulgare.

În plus, AFEER solicită ca modificările la Legea 123/2012 să se facă în acord cu reglementările din majoritatea statelor europene, în mod echitabil, în vederea asigurării unei competiţii corecte, cu reintroducerea posibilităţii tuturor participanţilor la piaţă, nu doar a producătorilor, de a încheia contracte bilaterale negociate direct.

O altă modificare adusă legii vizează publicarea atât a preţurilor, cât şi a cantităţilor stabilite în urma tranzacţiilor efectuate pe toate pieţele centralizate de energie electrică, iar pentru contractele de pe piaţa reglementată sau de export publicarea integrală a acestora, cu precizarea că aceasta se va realiza în conformitate cu reglementările ANRE.

‘Considerăm că nu se justifică transmiterea acestor informaţii la OPCOM şi obligarea acestuia de a le face publice, fiind vorba despre tranzacţii derulate pe pieţe pe care nu le operează. Participanţii la piaţă transmit deja către ANRE informaţiile referitoare la tranzacţii, în baza regulamentului REMIT. Reprezentanţii AFEER atrag atenţia asupra faptului că toate contractele încheiate în special cu partenerii externi pe baza contractului standard de furnizare a energiei agreat la nivel european (contract EFET – European Federation of Energy Traders) conţin clauze de confidenţialitate, precum şi sancţiuni care merg până la rezilierea contractului în caz de nerespectare a prevederilor contractuale’, se mai arată în comunicatul furnizorilor.

O formulare vagă se regăseşte în textul care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în cel mai eficient mod, astfel încât să se obţină cel mai mic preţ posibil la consumator.

‘Preţul practicat pe piaţă este cel care dă măsură eficienţei şi competitivităţii, fiind evident că fiecare participant la piaţă are ca principal obiectiv practicarea preţului cel mai mic, astfel încât o prevedere expresă în acest sens nu are o justificare evidentă, ci, mai mult, creează premisele unor posibile abuzuri ori interpretări eronate’, a mai spus Ion Lungu.

Referitor la modificarea privind menţinerea unei rezerve de combustibil la un nivel suficient sau, respectiv, o rezervă suficientă de apă pentru îndeplinirea obligaţiilor de producţie şi furnizare continuă a energiei electrice, care să fie remunerată conform cu reglementările în vigoare, AFEER atrage atenţia că o astfel de propunere este de natură să genereze creşterea preţurilor la consumatorul final, aceeaşi activitate urmând a fi plătită de două ori. Costurile care rezultă din această obligaţie sunt deja incluse în preţul de vânzare a energiei electrice practicat de fiecare producător.

‘În ceea ce priveşte introducerea prevederii conform căreia: ‘Siguranţa SEN – asigurarea continuităţii în alimentare de către operatorul de transport şi de sistem a unui mixt de producere şi a serviciilor tehnologice de sistem, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a se deconecta consumatori de la reţea’, menţionăm că aceasta vine în contradicţie cu regulile europene, deoarece OTS (operatorul de transport şi de sistem) nu are dreptul să se implice în activitatea de producere a energiei electrice’, mai precizează comunicatul.

AFEER propune ca Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 123/2012 – Legea energiei electrice şi a gazelor naturale să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanţii la piaţă la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului de lege.

‘Totodată, insistăm asupra necesităţii adoptării unei reglementări secundare complete şi clarificatoare, care să acopere în mod justificat şi echitabil aspectele semnalate. În final, AFEER face un apel la un demers comun pentru o funcţionare optimă a pieţei de energie electrică, cu aprecierea că este esenţial ca toţi participanţii implicaţi în acest domeniu, alături de organele competente şi de autoritatea de reglementare, să coopereze pentru a beneficia de cel mai bun cadru legislativ posibil’, menţionează comunicatul.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...