Modificările aduse Legii privind piaţa de capital, pe agenda de marţi a Guvernului

Guvernul urmează să dezbată, în şedinţa de marţi, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital.
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 09:38
Modificările aduse Legii privind piaţa de capital, pe agenda de marţi a Guvernului

Modificarea Legii privind piaţa de capital are ca scop încadrarea României în grupul pieţelor de capital emergente pentru asigurarea vizibilităţii în plan extern, reprezentând totodată şi o modalitate directă de a atrage noi categorii de investitori, preciza Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat remis, pe 6 octombrie, Agerpres.

MFP a lansat, la acel moment, în dezbatere publică, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr 297/2004 privind piaţa de capital, precizând că are în vedere adaptarea legislaţiei în domeniu prin eliminarea obstacolelor existente.

Proiectul de lege este parte a unei iniţiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de către Bursa de Valori Bucureşti, din care fac parte atât reprezentanţi ai pieţei de capital româneşti, cât şi ai autorităţilor de supraveghere şi reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Banca Naţională a României (ASF şi BNR), precum şi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

‘Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pieţei de capital din România. Răspundem astfel unor mai vechi aşteptări ale pieţei. Modificările pe care le vom aduce vizează, în principal, adaptarea normelor naţionale în scopul asigurării unui tratament unitar şi echitabil pentru investitori. Mă refer atât la investitorii locali, cât şi la cei străini, respectiv la investitorii majoritari şi la cei minoritari’, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, citată de comunicatul MFP.

Proiectul de act normativ vizează, în principal, următoarele aspecte: facilitarea accesului la piaţa de capital românească; respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende; guvernanţa corporativă a emitenţilor şi transparenţa acestora, inclusiv raportarea informaţiilor relevante pentru participanţii la piaţă; simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni şi obligaţiuni; creşterea pragului de deţinere a acţiunilor emise de operatorii de piaţă şi eliminarea pragurilor de deţinere a acţiunilor emise de Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) în scopul îmbunătăţirii acestor entităţi şi cu efecte pozitive pentru piaţa de capital locală; eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF şi ale operatorilor de piaţă a unor prevederi restrictive referitoare la condiţiile de întrunire a cvorumului şi de adoptare a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor, care fac dificilă desfăşurarea acestora.

În acelaşi timp, conform MFP, se urmăreşte creşterea bazei de investitori instituţionali din România, şi motivarea populaţiei sa investească direct sau indirect în instrumente financiare listate. În acelaşi timp, sunt urmărite creşterea bazei de investitori instituţionali din România, precum şi motivarea investiţiilor în instrumente financiare listate.

Pe agenda şedinţei de Executiv de marţi se regăseşte şi un proiect de Hotărâre de Guvern pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ‘Prima Casă’.

Totodată, Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de Hotărâre privind aprobarea Strategiei naţionale de cercetare-dezvoltare şi inovare 2014-2020.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajaţi – analiză
Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajaţi – analiză
Companiile din România sunt fraudate de proprii angajaţi în aproape opt din zece cazuri (peste 75%), iar printre cele mai întâlnite tipuri de fraudă se află manipularea împrumuturilor bancare......
Cum începe leul luna august – curs valutar interbancar 02.08.2021
Cum începe leul luna august – curs valutar interbancar 02.08.2021
Euro începe săptămâna în uşoară scădere faţă de nivelul anunţat vineri de BNR.
Volkswagen lansează micul SUV Taigo în Europa
Volkswagen lansează micul SUV Taigo în Europa
Germanii de la Volkswagen comercializează în Europa noul SUV de clasă B Taigo. Puțin mai lung decât T-Cross, acesta ...
Nord Stream 2 s-ar putea dovedi a fi depăşit în curând, avertizează şeful Agenţiei germane de mediu
Nord Stream 2 s-ar putea dovedi a fi depăşit în curând, avertizează şeful Agenţiei germane de mediu
Controversatul gazoduct Nord Stream 2, destinat să transporte gaze naturale din Rusia direct în Germania pe sub Marea Baltică, ...